Un fenomen deosebit va avea loc în noaptea de 20 spre 21 octombrie, respectiv Orionidele, curentul de meteori preconizându-se a ajunge la un maxim înspre dimineața zilei de duminică, înainte de răsăritul soarelui.
La 26 de ani distanță de când cometa 1/P Halley a trecut ultima oară prin sistemul solar interior, între 2 octombrie și 7 noiembrie Terra trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucureşti. Numărul de meteori pe oră crește, maximul fiind atins cândva în noaptea dintre 20-21 octombrie. Stelele căzătoare par a veni din constelația Orion, de aici venind și numele curentului: Orionide, cunoscut pentru meteorii foarte strălucitori (bolizi) pe care uneori îi produce.
Rămășițele cometei Halley, deși sunt o versiune mai mică a faimoaselor Perseide, ele sunt tot la fel de spectaculoase ca și acestea, pasionații de astronomie putându-se aștepta la aproximativ 20 de stele căzătoare pe oră, dar pot fi numai 10 sau chiar 60, în funcţie de traiectoria planetei noastre și de bogăția norului de particule.
Orionidele sunt rapide și, în general, nu foarte strălucitoare, iar pentru a putea fi admirate, cel mai bine ar fi bine ca privirea să fie îndreptată în zona de cer unde Luna nu e prezentă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu