Sindicaliştii din industria de apărare pichetează Guvernul

Sindicaliştii din industria de apărare intenţionează să picheteze şi ei Guvernul pe 15 şi 16 mai.

Sindicatele din industria de apărare, afiliate la Confederaţia Naţională Sindicală (CNS) Cartel Alfa şi Blocul Naţional Sindical (BNS), vor picheta timp de două ore Guvernul României, în zilele de 15 şi 16 mai, pentru a semnala problemele cu care se confruntă companiile şi salariaţii din acest sector de activitate, se arată într-un comunicat al sindicaliştilor, transmis luni Agerpres.

"Motivul protestului este nerespectarea angajamentului Guvernului privind situaţia industriei pentru apărare. În ciuda angajamentelor reprezentanţilor Guvernului, problemele majore cu care se confruntă companiile şi salariaţii din industria de apărare, semnalate de sindicatele din domeniu, au rămas nerezolvate. Legea 232/2016, privind industria naţională de apărare, prevede nişte facilităţi de care beneficiază filialele din această industrie. Astfel, la fiecare început de an, trebuie să se emită o Hotărâre de Guvern prin care se alocă fondurile necesare menţinerii specialiştilor în sector. Este o problemă majoră de securitate păstrarea personalului calificat din domeniu. Astfel, aceşti oameni se orientează către alte sectoare care au nevoie de specialişti. De asemenea, este urgentă găsirea unor soluţii de salarizare decentă pentru atragerea tinerilor în acest domeniu, ceea ce ar duce la o majorare a producţiei şi la un câştig mai mare pentru bugetul de stat", se arată în comunicatul citat.

Cererile sindicaliştilor

Liderii sindicali consideră, totodată, că "nu s-a realizat o planificare a minimului de investiţii care ar putea să ajute societăţile din industria de apărare în dezvoltarea relaţiilor comerciale (programe de modernizare, retehnologizare, dezvoltare pentru societăţile din domeniu), astfel încât societăţile româneşti să poată intra în competiţia de pe piaţa mondială".

"Alternativ, aceste societăţi comerciale să fie transformate în agenţii naţionale, aşa cum prevede Uniunea Europeană, astfel încât ele să nu funcţioneze după principiile concurenţei în materie pe piaţa liberă, ci după o strategie naţională în domeniu. Modificarea legii offset-ului, pentru impunerea obligativităţii ca un procent din contractele de achiziţie de tehnică militară să fie investite în economia românească, astfel încât să se asigure ca din totalul de 2% din PIB o parte să rămână în ţară şi să ajute la dezvoltarea industriei de profil autohtone", susţin sindicaliştii.

De asemenea, sindicatele din domeniu precizează că, în contextul în care Guvernul actual, partidele politice care îl susţin, cât şi cel anterior spun că sectorul de apărare reprezintă o prioritate, "cerem ca acest lucru să se concretizeze în respectarea angajamentelor şi rezolvarea de urgenţă a problemelor semnalate".

Protestele din faţa sediului Guvernului vor fi organizate pe 15 şi 16 mai, în intervalul orar 11:00 - 13:00.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel