Șeful Poliției Române: Sistemul de localizare a terminalelor GSM, inutil în situații de urgență

toba petre
toba petre

Șeful Poliției Române, chestorul-șef Petre Tobă, susține că sistemul deținut de Direcția Operațiuni Speciale, care permite localizarea terminalelor GSM folosite de principalii suspecți de comiterea unor infracțiuni grave, nu este adaptat la situațiile de urgență. Aparatura ultraperformantă nu ar fi putut fi utilizată în cazul tragediei aviatice din Apuseni pentru că ar fi trebuit dusă aproape de locul accidentului, ceea ce ar fi durat 6 - 8 ore, a adăugat Tobă.

"Pentru a putea efectua localizarea, sistemul trebuie deplasat în proximitatea unui terminal GSM, sistemul cântărește aproximativ 300 de kg, este montat pe o autospecială de poliție, autospeciala de poliție în momentul respectiv era în zona București — Ilfov și pentru deplasare până la locul tragediei avea nevoie, după cum am estimat noi, de 6 — 8 ore. Poliția Română a participat activ la toate măsurile de căutare", a afirmat Petre Tobă la plecarea de la sediul MAI, după o conferință susținută de Radu Stroe, potrivit Agerpres.

Anterior, Poliția Română preciza, într-un comunicat de presă, că sistemul de localizare a terminalelor GSM poate fi folosit doar în baza autorizării magistraților, în instrumentarea unor cauze penale.

Referitor la sistem, Tobă a adăugat că acesta nu a fost conceput pentru folosirea în cazul situațiilor de urgență.

"Vreau să reiterez încă o dată că sistemul nu este prevăzut pentru situații de urgență și nu putea să localizeze, în niciun caz, semnalul transmis de acea aeronavă. Prima dată, la solicitarea transmisă către IGPR, de la nivelul conducerii MAI, s-a decis să se iasă cu un comunicat în care să se explice care sunt prevederile legale de folosire a acestui sistem. Noi am prezentat care este cadrul legal de folosire uzuală a acestui sistem. De altfel, sistemul a fost achiziționat pe un fond european pentru identificarea principalilor suspecți care au comis infracțiuni grave, iar aceasta este destinația pentru care a fost achiziționat. Acum v-am explicat că din punct de vedere tehnic, sistemul nu ar fi putut să facă această localizare", a adăugat Tobă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel