Rusia, condamnată la CEDO pentru cazul Navalnîi. Moscova este obligată să îi plătească daune morale disidentului

Rusia, condamnată la CEDO pentru cazul Navalnîi / Foto: Pixabay
Rusia, condamnată la CEDO pentru cazul Navalnîi / Foto: Pixabay

Rusia a fost condamnată la CEDO pentru lipsa unei anchete efective în cazul otrăvirii lui Alexei Navalnîi.

Rusia a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru "lipsa unei anchete efective" cu privire la otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi în 2020, a anunţat marţi CEDO, transmite Agerpres, citând AFP. Judecătorii au obligat Moscova să plătească 40.000 de euro disidentului "pentru daune morale", a precizat instanţa într-un comunicat.

Cei şapte judecători ai CEDO - braţul judiciar al Consiliului Europei şi care pune în aplicare Convenţia Europeană a Drepturilor Omului - au considerat în unanimitate "că a existat într-adevăr un risc grav şi iminent pentru viaţa dlui Navalnîi în circumstanţe suspecte, ceea ce a dat naştere la obligaţia statului, în temeiul articolului 2 din Convenţie, de a realiza o anchetă efectivă".

Cum a fost otrăvit Navalnîi



Oponentul rus a fost otrăvit cu un agent chimic neurotoxic din grupul "noviciok" în august 2020. El a ajuns atunci în comă şi a avut nevoie de respiraţie asistată, a amintit instanţa.

Expertizele efectuate în Rusia au ajuns la concluzia că nu s-a găsit nicio substanţă puternică sau toxică, niciun narcotic, nicio substanţă psihotropă sau vreun precursor, nici asupra lui sau asupra obiectelor prezentate spre analiză.

După ce opozantul a fost transferat cu avionul în Germania, guvernul german a anunţat totuşi că mostrele au scos la iveală prezenţa incontestabilă a agentului noviciok, un produs dezvoltat special de fosta URSS în scopuri militare.

"Doar statul rus avea mijloacele tehnice, experienţa şi motivul"



Agentul chimic neurotoxic a fost folosit şi într-o tentativă din 2018 de a-i ucide pe fostul agent dublu Serghei Skripal şi fiica sa, în oraşul englez Salisbury. Potrivit autorităţilor britanice, "doar statul rus avea mijloacele tehnice, experienţa şi motivul" pentru a executa această operaţiune.

Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei în martie anul trecut, după lansarea invaziei asupra Ucrainei. Tratatul acestei organizaţii prevede însă că o ţară care părăseşte Consiliul Europei este în continuare obligată să aplice hotărârile CEDO date în cazurile înaintate acestei instanţe într-un termen de şase luni de când a încetat statutul de membru al respectivei ţări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel