Regizorul Radu Gabrea, la 75 de ani: Vârsta este doar o întâmplare

radu_gabrea
radu_gabrea

După ce a fost aniversat, joi seară, la împlinirea a 75 de ani, la Cinemateca Union, regizorul Radu Gabrea a declarat, într-un interviu pentru Agerpres că nu se simte în vârstă și nici la pensie, vârsta fiind doar o întâmplare, dar și că are puterea să meargă mai departe.

Întrebat cum se simte la cei 75 de ani împliniți, regizorul Radu Gabrea a declarat: ”Ăştia 75 de ani nu au nicio importanţă. Nu mă simt nici în vârstă, nici la pensie, am toată puterea să merg mai departe şi îmi doresc să mă lase Dumnezeu încă 50 de ani să fac filme. Nu am probleme. În rest, vârsta este doar o întâmplare, fiindcă ştiţi dumneavoastră, putea să fie 65, putea să fie 55, aşa că este doar o întâmplare”, a mai afirmat cunoscutul regizor și scenarist, precizând că are planuri ”frumoase” pentru viitor, inclusiv ”niște filme”.

Despre noul val de tineri actori din România, Radu Gabrea nu vrea să se pronunțe, deoarece, spune el, ”actorii din România, nu se împart în tineri și bătrâni, ci în actori foarte buni și actori foarte proști”, în timp ce regizorii se împart în trei categorii: ”foarte talentați, mai puțin talentați și cei care îi imită pe cei talentați”.

Omagiat, joi, la Cinemateca Union, prin proiecţia a două filme, documentarul "Rumenye! Rumenye" şi lungmetrajul "Cocoşul decapitat", Radu Gabrea recunoaște că toate filmele sale i-au plăcut: ”Este ca la copii, nu poţi să spui că ăsta este olog, ăla este strâmb... Nu, toate filmele sunt parte din viaţa mea, dar acum, când mă uit şi văd acest minunat roll-up, văd că am făcut ceva, nu am stat degeaba toţi aceşti ani”, a mai adăugat regizorul.

Radu Gabrea a avut și un îndemn pentru tinerii care au decis că filmul este pasiunea lor: ”Să-şi facă filmele lor şi să nu creadă că ei au descoperit America”.

Cât despre viitor, Radu Gabrea își dorește doar trei lucruri: ”sănătate, în primul rând, să fiu fericit în familie şi să fac filme”, a mărturisit regizorul și scenaristul român, cel care a semnat câteva filme de interes internși  internațional, precum O făclie de Paşti" (1982), "Un bărbat ca Eva" (1984), "Secretul peşterii de gheaţă" (1989), "Prea mic pentru un război aşa de mare" (1969), "Mănuşi roşii" (2011) sau documentarul "Trei zile până la Crăciun", iniţial intitulat "Ultimele zile din viaţa lui Ceauşescu", lansat la 26 ianuarie 2012, ziua în care dictatorul ar fi împlinit 93 de ani.

Profesor de regie şi montaj la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, dar și critic de film la numeroase ziare, Radu Gabrea a fost primul preşedinte al Oficiului Naţional al Cinematografiei și este membru fondator al Fundaţiei "Filmul românesc". În 2011 a fost distins cu Ordinul Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel