Procurorul general se bâlbâie, elevii sunt audiați abuziv. Presa portocalie îl acuză pe Ponta de imixtiune în Justiție

nitu si ponta
nitu si ponta

Reacție în lanț după scandalul șpăgii la Bacalaureatul de anul ăsta, pornit în urma acuzațiilor de fraudă la proba de Limba Română, aduse directoarei Liceului Bolintineanu din Capitală. La ultima probă a examenului, poliția a reținut în clase 100 de elevi, ce urmau să fie urcați într-un autocar și ulterior audiați în cazul luării de mită de la liceul lor. Harababură mare la porțile liceului, bâlbâială la nivel instituțional. Poliția Capitalei și-au justificat acțiunea în baza unor mandate emise de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, pentru ca apoi să-și înghită cuvintele.

”Am întrebat şi am înţeles că nu este un mandat de aducere, deci, dacă nu e, să facă bine să facă citaţie procurorul care are dosarul”, a declarat premierul Victor Ponta, confruntat cu situația de la Liceul Bolintineanu.

Declarația prim-ministrului a fost succedată de hotătârea procurorului de caz de a renunța la audierea celor 100 de absolvenți de liceu, demarându-se procedura de citare legală, pentru ca aceștia să fie chemați pentru interogări săptămâna viitoare.

Ponta, acuzat de ”grave imixtiuni în justiție”

Romînia Liberă scrie, citându-l pe expertul în anticorupție Laura Ștefan, că intervenția șefului Guvernului a blocat o anchetă în curs. Acesta ar fi trebuit, spune Ștefan, să sesizeze CSM, nu să dea indicații procurorilor cu privire la cum ar trebui să acționeze în situația dată.

Editorialistul Dan Tapalagă spune, de asemenea, că ”premierul Victor Ponta a dictat cum să procedeze procurorul într-un dosar în lucru, într-o ancheta ale cărei detalii nu le stăpânea și nici n-ar fi avut vreo cădere să dispună ce și cum (...) Ca prin farmec, la scurt timp după ieșirea premierului Ponta, procurorul de caz a renunțat la transportul copiilor cu autocarul”.

Ce spune Legea

Experții juridici ne-au atras atenția că acțiunea de astăzi este una abuzivă. Mai mult, au fost invocate mandate, apoi retrase. Elevii nu au fost citați ca inculpați, iar dacă au fost considerați martori, ar fi trebuit citați în prealabil. În cazul unui refuz al elevilor, se putea trece la aducerea persoanei în fața procurorului.

Art.265:  (1) O persoană poate fi adusă în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată pe baza unui mandat de aducere, dacă, fiind anterior citată, nu s-a prezentat, în mod nejustificat, iar ascultarea ori prezenţa ei este necesară, sau dacă nu a fost posibilă comunicarea corespunzătoare a citaţiei şi împrejurările indică fără echivoc că persoana se sustrage de la primirea citaţiei.

(3) În cursul urmăririi penale mandatul de aducere se emite de către organul de urmărire penală, iar în cursul judecăţii de către instanţă.

(5) Cererea formulată de procuror, în cursul urmăririi penale, trebuie să cuprindă: a) motivarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2); b) indicarea infracţiunii care constituie obiectul urmăririi penale şi numele suspectului sau al inculpatului; c) indicarea adresei unde se află persoana pentru care se solicită emiterea mandatului de aducere.

Stroe: Poliția a lucrat perfect corect

Deși Poliția Capitalei a renunțat la audieri pentru a se demara procedura legală de citare în baza unui mandat, ministrul de Interne Radu Stroe spune că mandatele au existat încă din prima fază. ”Au fost emise mandate de aducere, ele nu au fost puse în executare. Mandatele pot fi puse în executare în orice moment procurorul consideră că este necesar. Nu vreau să intru în calitatea mea de ministru al Internelor în zona justiției(…) Eu nu am discutat cu premierul de mandate, am discutat despre cum începe sa se prefigureze ceea ce se întâmpla acolo, eram interesați să nu se întâmple lucruri mai rele”, a declarat demnitarul la Digi24.

Mai devreme în cursul zilei, procurorul general al României, Tiberiu Nițu, aprecia că procurorii au acționat în conformitate cu procedurile legale, dar nu știe dacă au existat sau nu mandate de aducere. ”Eu nu spun că nu au drepturi copiii, că nu au drepturi toate celelalte părţi implicate în procesul penal. Eu nu ştiu dacă au fost emise sau nu mandate de aducere, nu pot face ipoteze şi nici pot emite supoziţii. Nu am verificat dacă s-au emis mandate de aducere”, spunea Nițu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel