Pivniceru, contre cu Reding la Bruxelles, pe MCV

Ministrul român al Justiției, Mona Pivncieru, a avut, vineri, la Bruxelles, o întrevedere cu comisarul european pe justiție, Viviane Reding. Discuțiile s-au purtat pe marginea stabilirii unui sistem de referințe comun cu Comisia Europeană (CE) care să permită o mai bună monitorizare a modului în care sunt îndeplinite condiționalitățile din cadrul MCV, transmite Agerpres.

Mona Pivniceru a declarat că i-a spus comisarului european pe justiție că că cele patru condiționalități ale MCV ar trebui incluse într-o metodologie care să fie stabilită cu Comisia, pentru a vedea în ce măsură s-au realizat acestea și care sunt indicatorii concreți pe care statul român trebuie să-i urmărească.

”I-am spus doamnei comisar că de la an la an rapoartele adaugă noi elemente de condiţionalitate, iar statul român nu are posibilitatea să anticipeze existenţa acestora şi prin urmare să le realizeze. De exemplu, condiţionalitatea iniţială viza implementarea Codurilor de Procedură Penală şi Civilă. În timp, de la raport la raport s-au adăugat Codul Civil şi Codul Penal. Alt exemplu, condiţionalitatea privitoare la crearea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), era condiţionalitatea numărul trei. Ea a fost imediat creată şi s-ar presupune, într-o bună logică, că aceasta a fost realizată, prin urmare trebuia eliminată. Ori de la raport la raport s-a adăugat monitorizarea competenţelor ANI şi extinderea lor, un istoric de caz”, a declarat ministrul justiţiei la Bruxelles, precizând că urmărirea istoricului de caz face ca această condiţionalitate să fie perpetuă.

Lărgirea competențelor ANI în materia verificărilor ex-ante ale achizițiilor publice, element nou în ultimul raport

”Asta înseamnă că am uitat de unde am plecat, de la condiţionalitatea iniţială, care circumscria doar obligaţia creării acestei instituţii, şi am ajuns la o evoluţie a urmăriri dezvoltării ei în timp. Prin urmare, acest mecanism, neavând o metodologie practică de aplicare, neavând indicatori, neavând un referenţial comun al statului român cu Comisia, nu putem anticipa, nu putem urmări niciodată maniera în care se realizează condiţionalităţile, pentru că ele sunt ţinte în mişcare”, a mai spus Pivniceru.

Ministrul român de Justiție a precizat că Viviane Reding va informa Comisia Europeană despre solicitările în acest sens ale statului român şi că, luna viitoare, împreună cu executivul comunitar se va stabili 'care sunt condiţionalităţile la care mai trebuie să ne mai circumscriem, în condiţiile în care apreciem că unele dintre ele sau mare parte sunt realizate, să vedem măsura în care adaosurile din raporturi se pot plia pe condiţionalităţile iniţiale sau le considerăm că nu există şi să vedem de acum înainte - cu această metodologie cu un referenţial comun - care mai sunt paşii de urmat”.

Mona Pivniceru a mai relatat că dna. Reding i-a prezentat ”!tabloul valorilor europene democratice pe care ar trebui să le urmărească modificările de substanţă ale legislaţiei primare a României, în special Constituţia”.

Raportul MCV din decembrie nu va fi ultimul

Mona Pivniceru a anunțat că raportul MCV din iarnă nu va fi nicidecum ultimul, din moment ce una dintre condiționalitățile inițiale nu a fost rezolvată.

”În decembrie nu are cum să fie ultimul MCV, din simplu motiv că una din condiţionalităţile iniţiale, implementarea Codului de Produră Penală şi verificarea modalităţii în care se implementează Codul de Procedură Civilă nu se pot încheia în decembrie, din simplul motiv că nici măcar nu s-a adoptat legea de punere în aplicare a acestui cod. Una este adoptarea şi alta este verificarea implementării, ceea ce înseamnă că trebuie să se scurgă un interval de timp pentru a vedea cum operează codul, dacă dispoziţiile sunt fezabile şi intervalul de timp în care pot fi aduse remediile corespunzătoare”, a mai relatat Mona Pivniceru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel