Urmărește emisiunea live


Paștele Blajinilor, sărbătoarea celor adormiți

pastele_blajinilor
pastele_blajinilor

La o săptămână după Paște, în prima zi de luni ce urmează duminicii Tomei, o parte din creştinii ortodocşi obişnuiesc să sărbătorească Paştele Blajinilor, cunoscută și sub numele de Prohoadele, Paştele Morţilor sau Lunea Morţilor. Dedicată spiritelor moşilor şi strămoşilor, trecuți în neființă, Paştele morţilor ori Paştele Mic este o sărbătoare populară care nu are o rânduială specifică în tipicul bisericesc, însă este marcată în Banat, Transilvania, Bucovina şi Maramureş.

[caption id="attachment_315828" align="alignleft" width="276"] Sursa foto: f64.ro[/caption]

Paștele Blajinilor reprezintă în sine amintirea tuturor celor ce au adormit întru Domnul, fie ei pregătiţi - spovediţi, împărtăşiţi şi cu lumânare - sau nepregătiţi, când credincioşii depun ofrande pe morminte, bocesc morţii, împart pomeni, întind mese festive în cimitir, lângă biserică sau la iarbă verde, pentru a se bucura de Lumina Învierii, împreună cu cei decedați, scrie Agerpres.

Potrivit credinței populare, în această zi, sufletele morţilor sunt libere şi pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei şi date de pomană. Pentru că, deși sunt virtuoși, nu sunt capabili să calculeze data Paștelui, se spune că, pentru înștiințarea lor că sosirea marii sărbători, creștinii aruncă pe undele curgătoare coji de ouă roșii pe undele curgătoare în Vinerea ori sâmbăta din Săptămâna Patimilor, dar veste o primesc o săptămână mai târziu.

Blajinii s-ar părea că s-ar afla dincolo de lumea văzută, pe unde se varsă Apa Sâmbetei, în delta ei, pe Ostroavele Albe, și trăiesc fără femeile lor, cu care însă conviețuiesc numai 30 de zile pe an, în vederea procreației.

Cine sunt Blajinii

Cunoscuți în folclor și ca Rohmani, Blajinii ar face parte din cei dintâi oameni de pe Pământ, ar fi luat parte la facerea lumii şi că, de atunci, susţin stâlpii de sprijin ai Pământului.

Există și credința că ei provin din copii nebotezați, morți imediat după naștere, sau că sunt cei care nu au apucat să treacă marea, atunci când Moise a despicat apele.

În Bucovina se spune că "Blajinii sunt jumătatea de sus om, iar jumătatea de jos pește și trăiesc într-un pârâu; femeile și fetele lor cântă foarte frumos, încât răsuna vaile de cântecele lor melodioase".

Potrivit altora, însă, Dumnezeu ar fi creat mai întâi uriașii, dar pentru că aceștia se războiau între ei, i-a lăsat să piară și i-a creat pe Blajini. Întrucât ei erau prea mici, au fost mutați pe lumea cealaltă și apoi l-a făcut pe om, scrie crestinortodox.ro.

Cu toate acestea, în nicio carte de cult, tipărită cu binecuvantarea Sfântului Sinod, nu se află tipicul specific unei slujbe dedicate aceste sărbători.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel