Palada îl contrazice pe Ciutacu în povestea saniei de la Soci

Mirel-Palada
Mirel-Palada

Sociologul Mirel Palada spune că cei doi sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Soci, Alexandru Teodorescu și Radu Șovăială, nu vor lua starul în competiție pentru că au fost protejați de juriu "să nu-și rupă gâtul", și nu pentru că nu au o sanie de rezervă. Palada face trimitere la un comunicat al Federației Române de Bob și Sanie, pe care presa l-a interpretat "tendențios".

"Pentru toți cei care s-au inflamat în privința saniei de la Soci. Nu i s-a luat, i s-a dat. Nu era lipsă de sanie, era juriul care nu i-a mai lăsat să continue. În rest, rămâne cum am stabilit: presa obiectivă, dar tendențioasă. Nu e bine, că n-au mai putut concura. Dar nu din cauza limitărilor de echipament, așa cum s-a vehiculat azi în mod acuzatoriu. Ci pt că i-a oprit juriul să se mai dea pe o pistă prea dificilă pentru tinerețile lor. Citiți vă rog comunicatul Federației Române de Bob și Sanie să înțelegeți despre ce a fost vorba. Simplu: au fost protejați de juriu să nu-și rupa gâtul", a scris Palada pe Facebook.

• Ce spune comunicatul FRBS:

Referitor la faptul că echipajul de dublu Radu Șovăială și Alexandru Teodorescu, calificați la Jocurile Olimpice de la Sochi 2014, nu va lua startul în competiția de dublu și nici în cea pe echipe. Federația Română de Bob și Sanie infirmă zvonurile conform cărora cei doi sportivi nu pot participa la cele două probe olimpice din cauza lipsei de echipament, respectiv a saniei de concurs.

În realitate lucrurile stau în felul următor:

În prima manșă a antrenamentului oficial care precede concursul echipajul nostru s-a răsturnat, proba de dublu este o probă dificilă cu un grad mare de risc, în care răsturnările sunt frecvente la cea mai mică greșeală de pilotaj, în condițiile în care vitezele sunt foarte mari.

Impactul răsturnării a fost atât de mare încât sania sportivilor s-a rupt nemaiputând fi folosită.

Din fericire Alexandru Teodorescu și Radu Șovăială nu au avut de suferit în urma acestui accident, dar juriul a decis ca cei doi să nu mai continue concursul.

După Jocurile Olimpice de la Vancouver din 2010 atunci când sportivul georgian si-a pierdut viața după ce a zburat de pe pârtia de sanie, Federația Internațională a introdus o regulă care dă dreptul juriului de a opri participarea la antrenamente sau competiție din motive de securitate, dacă constată că este pusă în pericol integritatea sau viața sportivului.

Urmare a insistenței antrenorilor juriul le-a acordat două manșe de antrenament cu sanie de rezervă, sanie care aparține lotului și nicidecum o sanie de împrumut de la altă națiune așa cum s-a speculat de unele publicații, sanie pe care cei doi sportivi s-au mai dat și o cunoșteau.

În prima manșă din cele două acordate de juriu, echipajul nostru a făcut aceeași greșeală de pilotaj în aceeași zonă în care s-a răsturnat în prima coborâre, ceea ce a evidențiat riscul de accidentare și a determinat juriul să hotărască retragerea echipajului din motive de securitate.

În concluzie nu s-a pus nicidecum problema că cei doi sportivi nu pot continua concursul pentru că nu ar avea altă sanie așa cum s-a speculat.

Este vorba pur și simplu de un accident, o întâmplare nefericită care se poate întâmpla și la sportivi foarte experimentați, un exemplu recent fiind, răsturnarea campioanei mondiale și a echipajului de dublu al Canadei, în concursul pe echipe din Cupa Mondială de la Winterberg, acolo unde Șovăială Radu/Teodorescu Alexandru s-au clasat pe un excelent loc VI.

Nu avem nimic de reproșat sportivilor noștri care au avut o comportare exemplară, în Cupa Mondială și în lupta pentru calificare, îi felicităm pentru această calificare și pentru curajul lor. Este un mare risc să schimbi sania în timpul competiției, nici un sportiv nu face asta pentru că în momentul în care schimbi sania sportivul are nevoie de multe coborâri de antrenament pentru a se acomoda cu ea.

Afirmația unor ,,specialiști,, că unele națiuni vin cu camioane de sănii este o aberație.

Noi în continuare le acordăm celor doi sportivi toată încrederea pentru că sunt tineri au un bun potențial pentru performanță și au în față cel puțin două ediții ale Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Federația Română de Bob și Sanie

Secretar General

Florian ȚICU

Nepotul lui Ciutacu, tras pe linie moartă

Unul dintre cei doi sportivi care nu vor intra în competiție este Alexandru Teodorescu, nepotul jurnalistului Victor Ciutacu. "Doi băieţi calificaţi la Jocurile Olimpice de la Soci nu pot participa azi la o competiţie unde şi-au câştigat dreptul să fie. Pentru că nu au o sanie de rezervă. Mărimile sportului românesc dau subţire din buze pe la televizor şi la recepţii gomoase, iar acum mai au un pic şi-i scot vinovaţi pe ei. Pentru ca asta să nu se întâmple, pentru ca nesimţirea şi incapacitatea să nu mai fie muşamalizate şi pentru că ştirea asta stupidă trebuie să facă înconjurul lumii, vă rog ce nu v-am rugat niciodată: SHARE!", a scris realizatorul România Tv pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel