NATO își va extinde prezența în România în contextul tensiunilor cu Rusia

NATO își va spori prezența în România, ca parte a măsurilor de reasigurare care sunt luate de către Alianța Nord-Atlantică în semn de răspuns la acțiunile Rusiei din Ucraina, transmite DPA, citează Agerpres. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că România s-a oferit să găzduiască şi să coordoneze o brigadă militară NATO de 5.000 de militari.

"Țările noastre se confruntă cu provocări fără precedent privind securitatea", a declarat presei, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea unei reuniuni a miniștrilor apărării din statele membre.

"Vom lua măsuri privind o prezență corespunzătoare pentru regiunea de sud-est, cu elemente terestre construite în jurul unei brigăzi multinaționale", a adăugat șeful NATO.

România s-a oferit să pună la dispoziție o bază pentru această brigadă, care ar avea în jur de 5.000 de militari și care "ar organiza și facilita activitățile NATO în regiune în privința exercițiilor și a măsurilor de asigurare", a spus Stoltenberg. România ar urma să conducă această brigadă.

Propunerea României este discutată, iar detaliile "vor fi decise mai târziu", a adăugat el.

Citește și: Cioloș, interviu la postul francez de televiziune LCI: Sunt îngrijorat...

Premierul român Dacian Cioloș a cerut în trecut o "prezență extinsă a NATO" la Marea Neagră. Și Bulgaria a făcut o solicitare similară, potrivit Reuters.

NATO depune eforturi pentru a-și consolida întreg flancul estic, statele sale membre din regiune simțindu-se amenințate în urma anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea și a sprijinului Moscovei pentru separatiștii din estul Ucrainei.

Citește și: Rusia amenință. Nu vom permite ca Marea Neagră să devină "lac NATO"

Miniștrii apărării din NATO ar urma de asemenea să pregătească terenul pentru desfășurarea a patru batalioane în Polonia și în cele trei țări baltice — Estonia, Letonia și Lituania. Deciziile finale sunt așteptate la summitul liderilor din Alianță de luna viitoare de la Varșovia.

Măsurile vor amplifica cel mai probabil tensiunile cu Rusia, care a avertizat în mod repetat că extinderea NATO spre Est reprezintă o amenințare la adresa securității sale naționale.

"Nu căutăm o confruntare cu Rusia, nu vrem un nou Război Rece", a spus Stoltenberg, potrivit Reuters. "NATO va continua să își protejeze și să își apere toți aliații în fața oricărei amenințări", a adăugat el.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel