Muraru (IICCMER): Cazanciuc, Nițu și CSM mi-au dat dreptate. OUG n-a mai apărut

Președintele IICCMER, Andrei Muraru, susține că a discutat cu ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, cu Tiberiu Nițu, procurorul general  al României, dar și cu membri ai CSM, toții fiind de acord că articolul din noul Cod Penal care închide dosarele torționarelor trebuie modificat. Acctul normativ care să reglementeze această prevederea nu a mai apărut niciodată, a arătat Muraru.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) își exprimă îngrijorarea cu privire la art. 438 al noului Cod Penal, referitor la genocid, care nu mai  incriminează faptele îndreptate împotriva oricărui tip de colectivităţi, ci doar cele îndreptate împotriva ”grupurilor naţionale, etnice, rasiale şi religioase”.

Andrei Muraru a explicat, vineri seara, la Realitatea Tv, că noua formulă a articolului menționat le îngreunează până la blocare eforturile în dosarele foștilor comandanți ai închisorilor comuniste, persoane precum Alexandru Vișinescu sau Ion Ficior având mari șanse să scape de pedeapsă.

"Am vorbit cu dl. Cazanciuc, ministrul Justiției, cu procurorul general Tiberiu Nițu și cu membri ai CSM. Toată lumea a agreat că propunerea este de bun simț, că nu încalcă prevederile internaționale și nici Constituția", a declarat Muraru, care a adăugat că OUG care urma să lămurească aceste aspect "nu a mai ieșit" niciodată.

Argumentele IICCMER

"Actele premergătoare efectuate de organele de urmărire penală au confirmat cele sesizate de IICCMER şi, astfel cum se arată în comunicatele de presă transmise de Ministerul Public la data de 03.09.2013, respectiv 24.10.2013, încadrarea faptelor celor doi învinuiţi în infracţiune de genocid a fost posibilă datorită existenţei termenului de „colectivitate” în textul art. 357 Cod Penal. Practic, organele de urmărire penală au considerat în mod corect că prin plasarea conjuncţiei „sau” între termenii de colectivitate şi grup, adjectivele enumerate în continuare indică numai însuşirile substantivului grup. Astfel, colectivitatea ce alcătuieşte subiectul pasiv al infracţiunii de genocid nu trebuie să îndeplinească condiţiile suplimentare de a fi naţională, etnică, rasială, sau religioasă ci poate fi constituită din categoria deţinuţilor politici.

În cadrul Noului Cod Penal care va intra în vigoare la data de 01.02.2014, infracţiune de genocid va fi prevăzută şi pedepsită de art. 438. În mod regretabil, textul art. 438 nu incriminează şi acţiunile îndreptate împotriva oricărui tip de colectivitate, ci se referă numai la grupurile naţionale, etnice, rasiale şi religioase. Aşadar, noua reglementare este mai restrictivă şi atrage dificultăţi majore în ceea ce priveşte atragerea răspunderii penale a celor care au ucis sute de deţinuţi politici în cadrul centrelor de detenţie în perioada regimului comunist, dar şi a altor persoane care se fac vinovate de fapte similare şi cu privire la care IICCMER continuă să adune informaţii în vederea formulării unor denunţuri", spun reprezentanții Institutului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel