Moment istoric pentru Casa Regală

Principesa Margareta, Custodele Coroanei, a calificat miercuri drept un moment istoric organizarea la Palatul Regal a Serii Anuale a Corpului Diplomatic, cu prilejul sărbătoririi unui secol şi jumătate de diplomaţie Regală românească. 

"Sunt foarte mândră că astăzi Palatul Regal din Bucureşti găzduieşte din nou Recepţia Corpului Diplomatic. Este un moment istoric. Nu doar pentru faptul că Recepţia îşi reia locul tradiţional după aproape 70 de ani, dar şi pentru că astăzi sărbătorim un secol şi jumătate de diplomaţie Regală românească", a spus principesa, în discursul rostit împreună cu principele Radu, în Sala Tronului, scrie Agerpres.

Ea a evidenţiat sărbătorirea anul acesta a 150 de ani de la crearea Casei Regale a României şi înfiinţarea statului român modern, prin promulgarea Constituţiei de la 1866. 

"Sărbătorirea populară din mai, de la Castelul Peleş, la care o parte dintre excelenţele dumneavoastră aţi participat, a fost o ocazie de bucurie, o adevărată comuniune de încredere, iubire, respect şi admiraţie. Acum 150 de ani, una dintre primele iniţiative luate de Carol I a fost consolidarea politicii noastre externe. Imediat după proclamarea sa în 1866, Prinţul Suveran al României a stabilit relaţii diplomatice noi cu state importante din Europa şi America. Succesorii săi, Regii Ferdinand, Carol al II-lea şi Mihai au continuat moştenirea sa, susţinând o agendă externă consistentă, în ciuda limitărilor drastice ale Primului şi Celui de-al Doilea Război Mondial", a menţionat principesa. 

Aceasta a amintit angajamentele publice continuate de Familia Regală în 2016 în străinătate. "Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova şi Principele Radu a făcut o vizită comună în Belgia. Aceasta a fost prima vizită oficială externă a Familiei Regale împreună cu autorităţile Republicii Moldova", a spus principesa. 

În acelaşi timp, ea a dat asigurări că "angajamentele Familiei Regale faţă de comunităţile locale vor continua în 2017". "Avem în vedere, de asemenea, misiuni economice, pentru a înţelege mai bine oportunităţile financiare şi economice ale ţării noastre în Asia, Europa şi Orientul Mijlociu", a adăugat principesa Margareta. 

Momente grele în primul Război Mondial

La rândul său, Nunţiul Apostolic în România, Monseniorul Miguel Maury Buendia, decanul Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti, a urat ţării noastre şi poporului român să-şi continue drumul pe drumul progresului, confirmând propria identitate. "Dorim ca ţara dvs să poată continua progresul şi dezvoltarea ei, confirmându-şi propria identitate pe drumul cultivării valorilor fraternităţii şi solidarităţii în spiritul rădăcinilor creştine şi a culturii milenare, promovând valorile democratice, drepturile omului şi acceptând diferenţele într-o societate multiculturală în care oamenii nu sunt nevoiţi să-şi părăsească ţara, ci să trăiască în patria natală în libertate şi pace", a spus Nunţiul. 

Diplomatul a amintit momentele grele prin care a trecut Familia Regală, prin moartea Reginei Ana, ca şi Centenarului Primului Război Mondial, evenimente pe parcursul cărora membrii Corpului Diplomatic au fost alături de Casa Regală. 

"Nimeni nu-şi poate aminti fără durere în suflet despre victimele produse pe întreg teritoriu european, care au dat României actualele graniţe ca stat unitar", a încheiat Monseniorul Buendia. 

El a transmis Regelui şi întregii Familii Regale sărbători fericite cu ocazia Crăciunului. 

La eveniment au fost prezenţi aproximativ 50 de ambasadori, alături de principesa Moştenitoare şi principele Radu aflându-se principesa Maria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel