Miting al transportatorilor, în Capitală. Ponta: Asta nu se mai poate

metrou
metrou

Peste 3.000 de sindicalişti din transporturi și servicii publice protestează, miercuri după-amiază, în Piaţa Constituţiei, la doar o zi după ce angajaţii de la metrou au fost în grevă de avertisment timp de două ore, nemulțumiți de imposibilitatea negocierii contractelor colective de muncă, dar și de lipsa de comunicare cu Guvernul. În schimb, premierul Victor Ponta le-a cerut miniștrilor în ședința de guvern să reia dialogul cu sindicaliștii, atrăgând atenția, totodată, că nu va mai fi de acord ca toate afacerile metroului să fie intermediate de firma sindicatului.

[caption id="attachment_367009" align="alignleft" width="303"] Sursa foto: rnews.ro[/caption]

La protestul organizat Federaţia Sindicatelor din Transporturi, Transloc şi Servicii Publice "ATU - România", început la ora 13:00, manifestanții au plecat în marş din Piaţa Victoriei, pe traseul Calea Victoriei - Podul Naţiunile Unite - Bulevardul Naţiunile Unite - Bulevardul Libertăţii, până în Piaţa Constituţiei, scandând "Jos, jos, jos, Guvernul mincinos", "Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie" şi au afişat bannere cu mesajele "Societatea e pe avarii, rar sunt fonduri de salarii", "Ponta azi propagă noul, distrugând întâi metroul", “Voi prin legi neadecvate votaţi lefuri îngheţate", "Prin acord cu FMI-ul, voi ne-aţi pregătit sicriul", "Oprescu, noi te-am votat, tu ne-ai îngropat", potrivit Antena 3..

Mitingul de astăzi din Capitală a fost organizat după ce negocierile din 12 septembrie cu administația Metrorex au eșuat, participanții la protest reclamând și lipsa de comunicare a Guvernului.

Potrivit preşedintelui federaţiei sindicale, Ion Rădoi, sindicaliştii cer modificarea legislaţiei sociale în vigoare şi reclamă imposibilitatea negocierii contractelor colective de munca, fondul de salarii fiind blocat la nivelul anului 2008, relatează Mediafax.

Ion Rădoi, care este şi preşedintele Unităţii Sindicatului Liber Metrou, a precizat că, în cazul în care conflictul actual de muncă nu va fi soluționat, "în data de 30 septembrie va fi declanşată greva propriu-zisă, pe termen nelimitat".

La începutul acestei săptămâni, conducerea Metrorex a solicitat salariaţilor să renunţe la grevă, precizând că administraţia a dat dovadă în permanenţă de disponibilitate şi deschidere în ceea ce priveşte negocierea Contractului Colectiv de Muncă.

"Mijloacele de presiune nu trebuiesc exercitate prin afectarea acelor categorii de populaţie cărora le este adresat acest mijloc de transport. Consecinţele celor prezentate mai sus pot fi producerea de incidente cauzate de aglomeraţia din staţiile de transport public de suprafaţă şi traficul general supraaglomerat din oraş, incidente ce pericliteză sănătatea şi viaţa oamenilor", a arătat Metorex, într-un comunicat de presă, semnat de directorul Aurel Radu.

Administraţia Metrorex a precizat că, în conformitate cu prevederile Legii 62/2011 a Dialogului social, cu modificările şi completările ulterioare, "nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaţilor pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ".

Pe de altă parte, Ministerul Transporturilor a anunţat, în 5 septembrie, că dezaprobă intenţia sindicatelor de la metrou de a intra în grevă generală, şi a cerut administratorului reţelei de metrou, Metrorex, soluţii de rezolvare imediată a revendicărilor angajaţilor.

Guvernul va relua dialogul cu sindicaliştii de la Metrorex şi va încerca să rezolve acele revendicări care pot fi acceptate, dar nu va mai fi de acord ca toate afacerile metroului să fie intermediate de firma sindicatului, a afirmat premierul Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta: Trebuie să punem punct

Guvernul va relua dialogul cu sindicaliştii de la Metrorex şi va încerca să rezolve acele revendicări care pot fi acceptate, dar nu va mai fi de acord ca toate afacerile metroului să fie intermediate de firma sindicatului, a afirmat, miercuri, premierul Victor Ponta, care le-a solicitat ministrului Transporturilor, cât şi ministrului Muncii şi ministrului delegat pentru Buget să discute din nou cu sindicaliştii, după şedinţa de guvern.

"Ei vor salarii mai mari, noi plătim 800 de milioane subvenţii de la toţi cetăţenii României pentru metrou. Ce se poate face, facem, dar în acelaşi timp nu se mai pot face toate afacerile metroului prin firma-sindicat. Asta nu se mai poate şi, dacă asta e supărarea, pe asta nu o putem îndrepta. Firma sindicatului care intermediază toate activităţile metroului, asta nu se mai poate. Să le spuneţi şi din partea mea, eu le-am spus direct, s-au supărat pe mine, să se supere şi pe dumneavoastră, dar cred că trebuie să punem punct", a spus Ponta miniştrilor în şedinţa de guvern, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel