Manolescu, un ”altfel” de atac la Lucian Boia: E de-a dreptul cinic

Criticul literar Nicolae Manolescu consideră, într-un articol publicat pe blogul său de  la Adevărul, că istoricul Lucian Boia a scris ultima carte, ”De ce e România altfel?”, într-un mod tendențios. Manolescu spune că premisa demonstrației din volumul lui Boia este exact ceea ce încearcă istoricul să denunțe: un clișeu. Criticul mai arată că lucrarea istoricului conține mostre de cinism, în special pe tema comunismului din România.

Nicolae Manolescu rezonează cu unele idei expuse de Lucian Boia dar contestă modul în care istoricul a ales să prezinte sau să omită elemente de ordin istoric. Criticul pune pe cartea lui Boia ștampila ”demitizării și negativismului”, explicând că Boia încearcă să fie provocator, prin binecunoscutul său stil ”contra curentului istoric”.

Manolescu remarcă un ”cinism” a lui Boia, despre care spune că ”uită cu desăvârșire” ”nu numai că, între războaie, România a avut unul din puţinele regimuri democratice din Europa, dar şi că a existat în anii de comunism o rezistenţă la dictatură, începând cu luptătorii din munţi şi sfârşind cu S.L.O.M.R şi cu disidenţa atâtor personalităţi culturale. Despre acestea, nici un cuvânt. O parte a tabloului rămâne goală”.

”Păcat de, nu puţinele, observaţii corecte şi necesare dintr-o carte bine orientată când demitizează, dar tendenţioasă printr-o izbitoare lipsă de empatie cu subiectul ei”, conchide Nicolae Manolescu.
Precedentul Alex Ștefănescu
Detractori ai cărții ”De ce este România altfel?” a lui Lucian Boia au apărut imediat din rândul criticilor, mai mult sau mai puțin legitimi.  Nu e deloc de mirare, mai ales după succesul comercial cunoscut de lucrarea istoricului.
Criticul literar Alex Ștefănescu a apostrofat în termeni mult mai duri, într-un articol din 28 ianuarie, stilul lui Boia. ”M-am săturat de cei care s-au săturat de România”, scria Ștefănescu atunci, adăugând că de o asemenea carte nu se pot bucura decât ”intelectuali frustrați”.
De ce este Lucian Boia altfel
Cartea istoricului Lucian Boia, ”De ce este România altfel?” a avut cel mai mare număr de vânzări la târgul de carte de la finele lui 2012, Gaudeamus. Lucian Boia este recunoscut pentru caracterul atipic al abordării istoriei românești, unii critici numindu-l un scriitor ”în răspăr de ideile preconcepute”. Apreciat pentru franchețe și realism, istoricul are și mulți contestatari, care blamează demersul său literar și viziunea sa asupra întâmplărilor trecute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel