Laureat Nobel: Deschizătorul de drumuri a fost George Palade

george emil palade
george emil palade

„Pentru început aş vrea să-l onorez pe George Palade”, a spus Randy Schekman, profesorul proaspăt laureat Nobel pentru Medicină, în primul interviu, „cel care a fost într-adevăr deschizătorul de drumuri în domeniul biologiei celulare prin dezvoltarea tehnicilor de microscopie electronică prin care am putut vizualiza membranele din interiorul celulelor. Geniul său a descoperit cum sunt asamblate proteinele care urmează să fie transportate în afară celulei, printr-o linie de asamblare în interiorul celulei”. Omul de știință român este singurul pe care l-a menționat proaspătul laureat al premiului Nobel. 

[caption id="attachment_374549" align="aligncenter" width="500"] George Emil Palade, biolog şi medic american de origine română, membru de onoare al Academiei Române, laureat al premiului Nobel pentru medicină pe anul 1974; preşedinte de onoare al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă a Academiei Române.[/caption]

Celălalt american care a primit în acest an premiul Nobel pentru Medicină, James Rothman, este şeful catedrei de Biologie Celulară de la Universitatea Yale. În 2008, profesorul Rothman spunea că „muncă mea de-o viaţă, transportul membranar intracelular, a fost inspirată de descoperirile lui George Palade, cel care a fondat în 1973 departamentul de biologie celulară de la Yale şi care a pus bazele biologiei celulare aşa cum o ştim astăzi”. Astăzi, catedră de Biologie Celulară a Universităţii Yale, clasată a patra în lume în QS World University Rankings, poartă numele aceluiaşi profesor român, născut în 1912 la Iaşi, potrivit hotnews.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel