Kovesi şi Horodniceanu, la şedinţa Consiliului procurorilor generali

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, participă marţi la şedinţa Consiliului procurorilor generali, potrivit Agerpres.

Consiliul Consultativ al procurorilor generali a fost convocat de procurorul general, Augustin Lazăr, pentru a adopta o poziţie comună în legătură cu modificarea legilor Justiţiei. Între timp, la parchetele din ţară au avut loc adunări generale ale procurorilor, pe aceeaşi temă.

Parchetele nu au primit de la Ministerul Justiţiei proiectul de lege iniţiat de Tudorel Toader. De altfel, ministrul Justiţiei a anunţat, vineri, că proiectul de modificare a legilor Justiţiei va fi trimis doar la CSM, nu şi la DNA, DIICOT sau Parchetul General.

Parchetul General a anunţat, săptămâna trecută, că 'a luat act cu surprindere şi îngrijorare' de modificările anunţate de ministrul Justiţiei, susţinând că procurorii nu au fost consultaţi în prealabil. 'Ministerul Public a luat act cu surprindere şi îngrijorare de modificările anunţate de ministrul Justiţiei şi asupra cărora procurorii nu au fost consultaţi în prealabil. În acest sens, tragem un semnal de alarmă în legătură cu următoarele modificări: crearea unei direcţii specializate pentru cercetarea magistraţilor (sugerând că problema corupţiei se află în corpul magistraţilor şi nu în exterior, fiind singura categorie profesională din România pentru care ar urma să se creeze o asemenea structură); trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea ministrului Justiţiei, numit politic (precizăm că, în ceea ce priveşte procurorii, Inspecţia Judiciară a fost cel mult în subordinea procurorului general, niciodată sub tutela ministrului Justiţiei); respingerea propunerii formulate de Consiliul Superior al Magistraturii, garantul independenţei Justiţiei, de numire a funcţiilor de conducere de la vârful Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, propunere agreată şi de MCV, constând într-o procedură de selecţie transparentă a candidaţilor, realizată de CSM, care ar face propunerea, cu avizul ministrului Justiţiei, numirea fiind făcută de preşedintele României', se arăta într-un comunicat al Parchetului General.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel