Japonia va elibera în ocean reziduurile radioactive lichide rămase în urma răcirii reactoarelor de la Fukushima

Pixabay
Pixabay

Apa plină de reziduurile radioactive rămase în urma răcirii reactoarelor de la Fukushima, în 2011, va fi vărsată în ocean. Atunci centrala nucleară a fost afectată de un cutremur urmat de tsunami. 

Autoritățile centrale japoneze au aprobat planul de eliberare a reziduurilor lichide rămase în urma accidentului de la Fukushima. Reziduurile lichide vor fi tratate și diluate pentru a scădea cantitatea de radiații eliberate sub nivelul permis pentru apa de băut. Pescarii și asociațiile de pescari din zonă se opun drastic acestei soluții, relatează BBC

Guvernul de la Tokyo a precizat că deversările vor începe în aproximativ 2 ani. Aprobările au venit după decenii de dezbateri, iar finalizarea deversărilor poate dura și câteva decenii. Momentan, apa este tratată printr-un proces de filtrare complex, care îndepărtează majoritatea elementelor radioactive, însă unele dintre acestea rămân. Tritiumul este unul dintre elementele care nu pot fi filtrate și care, în cantități mari, este nociv vieții umane. 

Apa este păstrată în containere imense, care însă se vor umple la capacitate maximă până în 2022. 1,3 milioane de tone de apă, care pot umple 500 de bazine de înot olimpice sunt depozitate pe platoul unei centrale operate de Tokyo Electric Power Co. 

Reactoarele de la Fukushima au fost afectate de cutremurul și tsunami-ul din 2011. Atunci, peste un milion de tone de apă au fost folosite pentru răcirea reactoarelor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel