Iohannis s-a ținut de cuvânt: a adus acasă românii din diaspora


Poliția de Frontieră a României anunță că în ultimile două săptămâni 1.034.000 de români s-au întors înapoi în țară. Asta promitea, de altfel, și președintele Iohannis în campania sa la prezidențiale.

În condiții normale, vestea ar fi fost extraordinară. S-ar fi rezolvat criza forței de muncă în România, ar fi crescut încasările la bugetul de stat și consumul, copilașii - și sunt vreo 300.000- lăsați în grija bunicilor, a mătușilor sau a sorții s-ar fi bucurat, în sfârșit, de prezența părinților.

În cazul de față, milionul de români întors acasă peste noapte este un motiv de îngrijorare. Câți dintre ei sunt în mod real infectați? Mi-e teamă că vom afla, vrând-nevrând, de săptămâna viitoare. La acest aflux de oameni nici nu mai poți blama autoritățile că nu reușesc să țină situația sub control. Pur și simplu nu ai cum. În plus, televiziunile și rețelele sociale au prezenatat pe larg cele mai năstrușnice moduri prin care românii trăiți în Occident s-au dovedit că au gena tare, odată ce pășesc pe teritoriul patriei-mamă. Pe scurt, au ieşit la iveală mii de feluri prin care se încalcă noile legi și dispoziții privind izolarea și carantina.

Din acest moment, poate că au dreptate cei care spun că instituirea măsurilor de prevenire a Covid-19 nu mai are rost. Dacă din milionul de români fie şi 0,1 % sunt infectați, adică 1. 000 de persoane, cu siguranță virusul nu mai poate fi oprit.

Nordul Italiei este cea mai industrializată zona din Europa, cu un PIB per capita de vreo 10 ori mai mare decât al României, iar acolo sistemul medical a fost învins de virus. Este pur și simplu absurd să ceri României să facă față unei epidemii similare cu cea din peninsulă.

Cehia, Slovacia, Ungaria în jurul nostru și desigur Italia au declarat starea de urgență. Ezitările președintelui Iohannis de a face același lucru ar putea să ne coste scump. Izolarea în regiuni administrative de genul București -Ilfov, Cluj, Iași, Timișoara, Constanța și județele limitrofe ar putea să mai stopeze flagelul. Între timp, orele trec, România a asistat stupefiată la mascarada Cîțu-Orban, administrațiile locale și centrală sunt blocate, iar doctorul Arafat, nedormit de două săptămâni, pare că nu o să mai stea mult în picioare.

În vreme ce președintele încă mai reflectează, în ultimele 24 de ore încă 54.000 de români s-au întors în România. Cu Italia golită de conaționali, e rândul Spaniei, Franței, Germaniei, Marii Britanii să îndeplinească promisiunile de campanie ale lui Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel