Inflaţie de 13,8 %. Elena Cristian, semnal de ALARMĂ: Nu mai mâncăm, nu mai stăm la căldură, nu mai facem nimic

Fotografie creată de Ingo Joseph, de la Pexels
Fotografie creată de Ingo Joseph, de la Pexels

Elena Cristian, analist DC BUSINESS, trage un semnal de alarmă după ce INS a anunţat că inflaţia a ajuns la 13,8%. 

"Dacă ne uităm pe cifrele date de INS, peste tot răul de abia acum începe. Ce a fost până acum o să ni se pară foarte uşor. Preţurile vor mai creşte, toţi specialiştii spun asta, în lipsa unor măsuri clare ale Guvernului. Fac o paranteză... Guvernul nu poate, nu are viziune, e slab din punctul meu de vedere. Dar să se uite la ce au făcut alţii, să se inspire, că nu am inventat noi apa caldă. Haideţi să facem şi noi ce au făcut alţii. 

Decizia de ieri a BNR (n.r. majorarea dobânzii de referinţă) nu a fost una rea, spun eu. Chiar dacă a scumpit creditele, BNR a preferat să sacrifice un număr mai mic din românii cu credite, încercând să tempereze creşterea preţurilor. Asta a fost explicaţia deciziei de ieri, sper că acest lucru se va întâmpla în perioada viitoare. 

Acum vorbim de o creştere cu 85% a preţului la gaze, atenţie, după eliminarea subvenţiei, etc. Deci o creştere a ceea ce plăteşte omul! Nu vorbim de o creştere care include şi ce a dat Guvernul până acum. 

Îmi este greu, aş vrea să am o reţetă să vă spun ce ar trebui să facem. Ar trebui să nu mai mâncăm. să nu ne mai spălăm, să nu mai stăm la căldură, să nu mai gătim, să nu mai mergem cu maşina, să nu mai mergem în vacanţă, ar trebui să nu mai facem nimic. 

INS-ul, odată cu inflaţia, ar trebui să dea şi evoluţia salariilor, să se vadă clar că salariile nu au crescut, pe alocuri au scăzut. Soluţia e la Guvern, doar că Guvernul nu e în stare să dea nişte vouchere de 250 lei la două luni", a punctat Elena Cristian la România TV. 

Lege antispeculă în România. "Un alt act normativ alambicat. Binevenit, dar cine aplică?"

"Este o lege binevenită, dar vreau să ştiu cine o aplică. Vreau să ştiu care sunt instituţiile acelea, ce capacitate au şi dacă vor putea să facă faţă fenomenului. Mi-e greu să cred. Noi nu ducem lipsă de legislaţie în România, pe toate palierele, ci de instituţii bine organizate, de capacitate administrativă, de instituţii care să aplice astfel de prevederi. Cred că va fi doar un alt act normativ, alambicat. 

Legat de planuri pentru viitor, proiecte, eu cred că trebuie să existe voinţă politică, dar trebuie să existe şi viziune. Eu cred că atunci când ai un om cu viziune, specialişti care să facă un proiect cap coadă, nu poţi să te bâlbâi pentru 250 lei 2 luni. Sunt bani care în iulie nu vor valora nici cât valorau acum 2 luni. Nu au viziune, nu reuşesc să facă un proiect cap coadă, dar nu au nici bani. Vorbim de un deficit cu un miliard mai mare faţă de anul trecut, încasările nu merg aşa cum se aşteptau. S-au gândit la o creştere de 4% a economiei, dar dacă va fi de 1% se vor bucura. Nu au pic de viziune, nu se apleacă la popor. Nu le caut scuze. Au geamuri fumurii la maşini şi nu văd ce se întâmplă. Nu văd nici gropile de pe trotuar, nici ce se întâmplă în pieţe, nu văd nimic. Nu au viziune şi nici nu îi interesează, din punctul meu de vedere", a mai spus aceasta. 

Cifre RECORD pentru România 

În intervalul aprilie 2021 - aprilie 2022, preţurile la gaze naturale au urcat cu 85,27%, la cartofi cu 41,84% şi la uleiul comestibil cu 38,19%.

La capitolul mărfuri alimentare, în afară de cartofi şi ulei, creşteri mari au mai fost înregistrate la făină (plus 26,70%) şi mălai (plus 28,12%). Comparativ cu luna anterioară, uleiul s-a scumpit cu 5,60%, iar cartofii cu 4,03%, mai arată sursa citată, conform Agerpres. 

La categoria mărfuri nealimentare, în ultimul an, creşteri mari au fost consemnate, în afară de gaze naturale, la combustibili, 35,69%, la energia termică (22,98%) şi la energia electrică (18,82%).

Faţă de luna anterioară, gazele s-au scumpit în aprilie 2022 cu 26,47%, energia electrică cu 28,65%, iar combustibilii şi energia termică s-au scumpit cu 1,65%.

În cazul serviciilor, cele mai mari creşteri anuale au fost consemnate la cele de transport aerian (19,38%), poştale (17,50%) şi la cele de apă, canal, salubritate (17,78%), precum şi alte servicii (11,45%). Faţă de luna anterioară, serviciile de transport aerian s-au scumpit cu 7,37%. Serviciile de telecomunicaţii s-au ieftinit cu 0,08%. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel