Imobiliare: Ai un apartament de închiriat? Ai bani de dat

certificatenergetic
certificatenergetic

Din 20 iulie, contractul de vânzare-cumpărare şi chiar cel de închiriere va putea fi anulat dacă locuinţa nu este auditată din punct de vedere energetic.

Certificatul energetic va trebui prezentat obligatoriu atât la vânzarea, cât şi la închirierea unui imobil. Mai exact, proprietarul va fi obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificatul energetic. În caz contrar, contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere ar putea fi supuse „nulităţii relative“, potrivit prevederilor Art. 13 din Codul civil.

Certificatul energetic permite clienţilor să compare şi să evalueze performanţa energetică a clădirii. În funcţie de energia consumată pentru încălzire, climatizare sau iluminat, clădirea primeşte un indicativ de la A la G. Sunt definite 7 clase energetice: A (foarte eficient energetic), B, C, D, E, F şi G (foarte puţin eficient energetic).

Tarifele pornesc de la 200 de lei/locuinţă

Companiile de audit energetic percep tarife cuprinse între 200 şi 400 de lei pentru un apartament obişnuit (1-5 camere). Pentru case individuale, vile şi alte clădiri rezidenţiale cu suprafaţa de cel mult 250 de metri pătraţi, tarifele pot fi de 500 până la 1.800 de lei. Pentru suprafeţe mai mari, tarifele sunt negociabile. Clădirile comerciale, aparţinând companiilor sau persoanelor juridice, sunt auditate contra unui tarif de 4,5-13 lei/mp, scrie adevarul.ro.

       

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel