Hăineală cere legi de pedepsire a ziariștilor. Cum o contrazice Macovei, pe tema libertății presei

Președintele CSM, Oana Hăineală, laudă analiza comisarilor europeni în raportul MCV și rezonează cu aceștia pe subiectul presei care ”hărțuiește” persoane din justiție. Mai mult, șefa Consiliului solicită Parlamentului o lege prin care ziariștii care critică magistrații să fie sancționați corespunzător. O altă susținătoare a raportului MCV de anul acesta, Monica Macovei, redacta în 2002, împreună cu alți doi autori, ”Ghidul juridic pentru ziariști”. În manualul apărut cu sprijinul financiar al UE, se specifica exact contrariul cererii șefei CSM de acum. În cadrul acestuia, stă scris, printre altele ”că lezarea demnității unei persoane nu trebuie să ducă la condamnarea ziaristului”.

”Solicităm reprezentanţilor autorităţilor legislative şi executive să ia toate măsurile necesare pentru ca ireversibilitatea reformei sistemului judiciar şi independenţa justiţiei să nu mai poată fi ameninţate, inclusiv prin adoptarea unor reglementări care să sancţioneze abaterile de la deontologia profesională în mass-media, mai ales atingerea adusă independenţei şi prestigiului justiţiei şi demnităţii umane a unor magistraţi”, a declarat Oana Hăineală, miercuri într-o conferință de presă susținută la sediul CSM”, a fost reacția președintelui CSM la raportul MCV, miercuri, într-o conferință de presă la sediul instituției, scrie exclusivenews.ro.

Așadar, șefa CSM cere pedepse pentru jurnaliștii care lezează demnitatea magistraților, solicitând o lege care să nu-i permită ziaristului să fie critic, pentru a nu ”atinge prestigiul justiției”.

Cum apăra Macovei în 2002 drepturile democratice ale presei

”Este Monica Macovei una din sursele pe care vă bazați când vorbiți despre hărțuirea justiției de către presă”, l-a întrebat un jurnalist pe Mark Gray, purtătorul de cuvânt al CE, miercuri, în timp ce prezenta raportul MCV pentru România. Oficialul s-a fofilat, spunând că nu o dorește să dea nume, lăsând în aer suspiciunile despre posibile intervenții ale europarlamentarului PDL.

Monica Macovei se numără printre autorii unui ”Ghidului juridic pentru ziariști”, apărut în 2002, ce conține principii juridice de bază pentru gazetărie, potrivit cotidianul.ro. Această carte s-a realizat, paradoxal, cu sprijinul financiar al UE. În manual se spune clar care sunt drepturile presei și cum ”prioritatea trebuie acordată interesului public”.

În continuare, câteva pasaje grăitoare din cartea care prezintă libertățile presei, scrisă, printre alții, și de Monica Macovei:

Referirea la obligaţia presei de a nu depăşi, între altele, limita cerută de protecţia “reputaţiei altora” nu trebuie nicidecum înţeleasă în sensul că ori de câte ori reputaţia unei persoane este lezată presa ar fi depăşit limitele permise. În toate cazurile citate, Curtea Europeană a decis că, deşi ziariştii respectivi lezaseră demnitatea unor persoane, sancţionarea lor de către instanţele naţionale nu a fost “necesară într-o societate democratică” întrucât nu s-a dovedit existenţa unei “nevoi sociale presante” care să fi justificat sancţionarea. Lezarea demnităţii sau reputaţiei unei persoane nu constituie în sine o astfel de “nevoie socială presantă”- p. 35.

Chiar ţinând cont de obligaţiile şi responsabilităţile jurnalistului atunci când acesta se prevalează de dreptul ce îi este garantat în articolul 10 [între aceste obligaţii figurând şi cea de a respecta onoarea, demnitatea, reputaţia altor persoane] (…) condamanarea reclamantului nu poate fi considerată ca necesară într-o societate democratică”! - p.35

”Libertatea de exprimare include „nu numai informaţiile şi ideile primite favorabil sau cu indiferenţă [de opinia publică] ori considerate inofensive, dar şi pe acelea care ofensează, şochează sau deranjează. Acestea sunt cerinţele pluralismului, toleranţei şi spiritului deschis, fără de care nu există societate democratică” - pp. 35-36.

”Riscul major de sancţionare îl poartă ideile şi exprimările “minoritare”, care “ofensează, şochează sau deranjează” autorităţile, majoritatea populaţiei, un grup sau chiar o singură persoană. Tocmai acest risc justifică o protecţie sporită” - p. 36.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel