Germania a recunoscut genocidul armean. Turcia declanșează scandalul diplomatic

Deputații germani au adoptat joi, cu o majoritate covârșitoare, o rezoluție prin care se recunoaște genocidul contra armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915, text denunțat vehement de către Ankara, relatează AFP și Reuters.

Cancelarul german Angela Merkel a susţinut această rezoluţie dar nu a votat. Înaintea sesiunii de la Berlin, mai mulţi parlamentari germani au primit mesaje de ameninţare din partea asociaţiilor turcilor din Germania, în care erau acuzaţi de trădare.

Un singur membru al Bundestagului a votat împotriva rezoluției, iar un altul s-a abținut de la vot, a anunțat președintele camerei inferioare a legislativului german, Norbert Lammert.

Adoptarea rezoluției a avut loc prin ridicarea mâinii, voturile favorabile documentului nefiind numărate.

Este foarte probabil ca votul de joi să provoace furia Turciei, partener esențial al Germaniei și al Uniunii Europene în eforturile de limitare a fluxului de imigranți ilegali către Europa.

Deși Ankara recunoaște faptul că mulți armeni creștini au fost uciși în confruntările cu forțele otomane, ea neagă faptul că ar fi fost omorâți sute de mii de armeni, că a existat o campanie organizată de epurare etnică contra armenilor sau că au existat dispoziții în acest sens din partea autorităților otomane.

Guvernul turc: Rezoluția Bundestagului 'o eroare istorică'

Turcia, partener esențial al Germaniei și al Uniunii Europene în eforturile de limitare a fluxului de imigranți ilegali către Europa, a criticat joi adoptarea de către deputații germani, în aceeași zi, a unei rezoluții prin care se recunoaște genocidul contra armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915, estimând că documentul reprezintă o eroare istorică și că el este nul și neavenit, transmite AFP.

[citeste si]

Recunoașterea de către Germania a anumitor acuzații nefondate și deformate constituie o eroare istorică, a reacționat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Ankara, Numan Kurtulmus, pe contul său de Twitter.

Premierul turc Binali Yildirim a apreciat că lobby-ul armean rasist este responsabil pentru decizia eronată a deputaților germani.

Deși Ankara recunoaște faptul că mulți armeni creștini au fost uciși în confruntările cu forțele otomane, ea neagă faptul că ar fi fost omorâți sute de mii de armeni, că a existat o campanie organizată de epurare etnică contra armenilor sau că au existat dispoziții în acest sens din partea autorităților otomane.

Turcia își recheamă ambasadorul din Germania

Turcia își recheamă ambasadorul din Germania, pentru consultări, după ce Bundestagul (camera inferioară a parlamentului federal de la Berlin) a adoptat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție prin care se recunoaște genocidul împotriva armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915, a anunțat joi premierul turc Binali Yildirim.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel