EXCLUSIV  FEMEIA care UIMEȘTE o lume întreagă. POVESTEA ei face înconjurul ȚĂRII

Satul tradițional păstrează încă meșteșuguri vechi de mii de ani. În comuna Amărăști din județul Vâlcea, o femeie duce tradiția de familie mai departe, într-un meșteșug abandonat chiar și de bărbați. 

Deși are 78 de ani se ține încă bine. Toți sătenii o cunosc drept Leana Fierarul, pentru că după cum se poate deduce, are una din ocupațiile străvechi: este fierarul satului. Ocupația sa face înconjurul regiunii, pentru că meșteșugul în sine nu cere numai îndemânare și o cunoaștere precisă, ci și forța unui bărbat. 

Meșteșugul este unul de familie: străbunicii Leanei făceau potcoave pentru caii celebrelor personaje ale zonei: haiducii.  Vechiul atelier de fierărit era construit la doar câțiva metri de cel în care își desfășoară acum acum activitatea. Nici cel în care lucrează acum nu este chiar actual: are  o vechime de aproximativ 60 de ani. 

 (oar_w460)

 Tanti Leana ne întâmpină îmbrăcată într-o ie cu motive populare și ne pupă pe toți. În atelierul său de fierărit se poate meșteri" absolut orice: potcoave pentru cai, pentru vaci, lanțuri și alte diverse utile prin gospodărie din fier. Are și un mare regret: de aproape 7 ani i s-a stricat și singura invenție modernă cu care și-a "dotat" atelierul: un aparat de sudură. 

(oar_w460)

Alături de fiica ei

Nu lucrează singură, ci alături de fiica ei,  în vârstă de 48 de ani.  Atelierul se află într-o anexă a gospodăriei, iar structura este aceeași de sute de ani. Elementul spectaculos este de departe foaleul cu care aprinde focul necesar pentru prelucratul fierului.

(oar_w460)

 

Imediat începe să lucreze la o potcoavă pentru o vacă. Aflăm că este diferită față de potcoava pentru cal, pentru că are o dimensiune mai mică și formă diferită. Pe rând, alături de fiica ei, lovesc puternic forma brută a potcoavei pentru a începe să îi dea forma dorită. "Operațiunea" durează și pentru alungarea monotoniei, Leana Fierarul cântă diverse piese populare. După diverse lovituri aplicate și alte "tratamente", potcoava este gata. Într-adevăr, fierăritul nu este pentru oricine, cu atât mai puțin pentru o femeie, însă fierarul nostru" ne uimește cu forța cu care să ducă meseria străveche mai departe. 

(oar_w460)

Din păcate însă, nepoții fierarului inedit nu par atât de interesați de acest meșteșug. Cu toate acestea, cele două femei speră să îi convingă să continue tradiția. 

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel