EXCLUSIV  Englezii nu cred că vor avea un viitor mai bun după BREXIT

Astăzi este ultima zi în care Marea Britanie mai este membră a Uniunii Europene, după ce câștigase acest statut în 1973. Deocamdată, nimeni nu poate spune cu certitudine care va fi parcursul Europei după acest divorț, al europenilor stabiliți în Marea Britanie sau al britanicilor înșiși. Aceștia nu aderaseră oricum la zona Euro (și nici nu aveau de gând, întrucât își negociaseră un acord de neparticipare) și nu au dorit să fie nici în zona Schengen.

Brexit-ul este rezultatul unei atitudini manifestate de-a lungul mai multor ani

După 2016, atunci când, printr-un referendum, au decis ieșirea țării lor din Uniunea Europeană, britanicii păreau că oscilează între a-și menține decizia și a renunța la Brexit. Însă urmărind eurobarometrele bianuale realizate la comanda Comisiei Europene, se poate observa că atitudinea reticentă a englezilor față de Uniunea Europeană durează de ceva vreme, deși, în unele privințe, apreciază încă instituțiile europene și au încredere în viitorul acestora, doar că fără ei.

Mai puțin de jumătate dintre britanici cred că UE este democratică și modernă

Din ultimul eurobarometru standard (EB 92, realizat la începutul lui noiembrie 2019), reiese că Uniunea Europeană are imaginea unei instituții moderne și democratice pentru mai puțin de jumătate dintre englezi, care înregistrează la aceste capitole cele mai mici scoruri dintre celelalte state membre. Puțin peste o treime dintre britanici (36%) spun că UE le trezește o imagine pozitivă, în scădere față de 2018, după ce în 2013 ajunsese undeva în jur de 20%. Cu toate acestea, doar 28% dintre britanici spun clar că UE le invocă o imagine negativă.

Britanicii se poziționează deasupra UE din punct de vedere economic

În unele privințe, britanicii apreciază că au o situație mai bună pe plan intern decât cea de la nivel european. Situația economiei europene este considerată mai proastă decât situația economiei din propria țară (32% dintre britanici cred că economia din UE este bună, spre deosebire de 41% care cred că situația economică din propria țară este bună), iar în următoarele 12 luni, britanicii cred că situația economică din propria țară va fi mai bună decât cea din UE (21% vs. 13%).

Șase din zece britanici cred că în Marea Britanie, lucrurile merg într-o direcție greșită

Cu toate că acordă mai mult credit economiei interne decât celei europene, britanicii nu sunt extrem de mulțumiți de politica internă și nici foarte optimiști legat de parcursul lor după ce Brexit-ul devine o realitate. Doar doi din zece englezi cred că lucrurile merg într-o direcție bună în propria țară (spre deosebire de șase din zece care spun că lucrurile merg într-o direcție greșită), majoritatea cetățenilor britanici (52%) apreciind că, în următoarele 12 luni, se așteaptă ca viața lor să fie la fel.

Societatea britanică este dominată de neîncredere

Societatea britanică este dominată de o stare de neîncredere în ceea ce înseamnă instituții politice, la nivel național sau european. Unul din zece englezi declară că are încredere în partidele politice - doar letonii, grecii, spaniolii, francezii și lituanienii au încredere mai mică decât englezii în partidele politice, în 2019 englezii înregistrând cele mai mici scoruri din ultimii șapte ani în ceea ce privește acest indicator. Încrederea în administrația internă a scăzut în ultimii patru ani cu aproape zece procente, ajungând la 45%, iar încrederea în administrația locală sau regională înregistrează cel mai mic nivel tot din ultimii patru ani (46%). Mai mult, în 2019, încrederea britanicilor în Parlamentul și în Guvernul național a atins cele mai mici cote din ultimii șapte ani (doar aproximativ doi din zece englezi au încredere în cele două instituții).

Cele mai importante instituții europene nu au reușit să câștige încrederea britanicilor

36% dintre britanici spun că Uniunea Europeană le evocă o imagine mai degrabă pozitivă (spre deosebire de mai mult de jumătate dintre români, de exemplu), dar acesta nu este cel mai mic procent între statele membre: grecii, cehii, slovacii și italienii au o percepție mai puțin pozitivă decât britanicii cu privire la imaginea UE. În schimb, britanicii au cea mai mică încredere în principalele instituții europene, cum sunt Parlamentul European, Comisia Europeană și Banca Central Europeană (sub o treime dintre britanici au mai degrabă încredere în aceste instituții, comparativ cu peste 40% cât este media europeană).

Întrebați direct câtă încredere au în Uniunea Europeană, doar trei din zece britanici au răspuns că au mai degrabă încredere, procentul fiind relativ constant în ultimii patru ani,  în condițiile în care, de exemplu, în 2013 doar doi din zece britanici manifestau încredere în construcția europeană. Media încrederii celorlalți cetățeni europeni se menține între 41% și 44% în ultimii patru ani.

Unul din zece britanici au încredere în rețelele sociale online

Neîncrederea se manifestă și atunci când vine vorba despre mass media sau social media, procentele indicate de englezi fiind cu mult mai mici decât media europeană atunci când discutăm despre încrederea în radio (44% vs. 57%), televiziune (37% vs. 49%), internet (19% vs. 32%), presa scrisă (15% vs. 46%) sau rețele sociale online (11% vs. 20%).

Atitudinea britanicilor față de ceea ce înseamnă Uniunea Europeană este una asumată, conștientă, întrucât 60% dintre aceștia declară că discută despre probleme politice europene. Cu toate acestea, nu vor să mai participe la exercițiul apartenenței la instituțiile europene, întrucât, atunci când au fost întrebați dacă cetățenii ar trebui consultați mai mult atunci când se iau decizii legate de viitorul Uniunii Europene, procentul britanicilor care au răspuns afirmativ este cel mai mic între ceilalți cetățeni ai statelor membre.

Brexit – rezultat al populismului?

Brexitul este poate printre cele mai vizibile și concrete rezultate ale populismului european. Însuși Nigel Farage, cel care a adus pe agenda publică ideea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, spunea zilele acestea într-un interviu că sentimentul să îți vezi un proiect dus până la capăt este extraordinar.

Este evident că Uniunea Europeană trebuie să se reconfigureze și să nu mai întârzie reforma instituțională. Marea Britanie nu este singurul stat care a manifestat tendințe de îndepărtare față de proiectul comun european; Italia, Grecia, Spania, Franța, Austria sunt state în care cetățenii de asemenea au rezerve cu privire la viitorul lor ca cetățeni comunitari. Important este ca doctrinele care guvernează relațiile internaționale ale acestor state să considere în continuare cooperarea drept cea mai avantajoasă opțiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel