Dietă. Ce alimente îţi taie foamea şi ce alimente îţi cresc apetitul

"De cele mai multe ori, cheia îngrășării este alegerea nepotrivită a alimentelor, deci cea a slăbirii nu este reducerea cantității de mâncare ci schimbarea alimentelor", a scris Andreea Sava pe blogul său. 

Simpla schimbare a alimentelor te poate face să mănânci mai puțin și asta pentru că există alimente care țin de foame mai mult sau chiar taie pofta de mâncare și altele care-ți provoacă o foame de lup. Veți primi la fiecare toate explicațiile necesare.

În orice caz, înfometarea nu este o soluție. Nu dacă vrei să slăbești sănătos și fără să te îngrași la loc. Cum am mai spus, primul pas și cel mai mare este să-ți organizezi modul de a mânca în 5 mese: 3 principale și 2 gustări, adică să mănânci câte puțin și des. Și să bei apă! De foarte multe ori confundăm setea cu foamea deci mâncăm când, de fapt, ne este foame.

Revenind la subiect, iată și listele despre care vorbeam.

Lista alimentelor care taie pofta de mâncare

 
1. Ouă

Sursă excelentă de proteine, despre care am mai explicat că organismul depune mai mult efort pentru a le descompune, deci și consumă mai multă energie, stimulând procesele metabolice. Cu un aport redus de glucide și doar 150 de kcal la 100 de grame, sunt foarte sățioase și vin cu mulți nutrienți, fiind unele dintre cele mai complexe alimente.

2. Cartofi

Despre cartofi, în general, se spune că trebuie eliminați primii atunci când vreți să slăbiți. Fals. Problema nu e cu alimentul ci cu modul în care este mâncat. Gătit și combinat corect, cartoful este chiar foarte bun în cura de slăbire, fiind și foarte sățios.

Gătit corect înseamnă copt sau fiert în coajă, apoi răcit. Prin acest proces termic, amidonul se transformă în amidon rezistent, care acționează ca o fibră alimentară, adică reglează digestia. Plus că are doar 80 de kcal la 100 de grame, adică foarte puțin.

O altă problemă, însă, este felul în care este combinat. În niciun caz cu alte surse de amidon sau proteine, în special carne. Mâncați-l doar cu legume.

3. Urdă

Este un adevărat aliment-minune. În primul rând fiindcă, spre deosebire de alte lactate, are un conținut foarte mic de cazeină, acea enzimă din lapte pe care sistemul digestiv uman are probleme să o descompună. Conținutul de grăsime este scăzut însă are aminoacizi care ajută la creșterea masei musculare, lucru care va duce și la stimularea metabolismului.

4. Carne

Slabă, desigur. De pui, curcan, roșie. Este foarte sățioasă și, în plus, va funcționa explicația de la primul punct în legătură cu efectul proteinelor asupra arderilor.

5. Ciocolată neagră

Foarte important: cu un conținut de peste 70% de cacao. Are foarte mulți antioxidanți care vor stimula arderea de grăsimi și procesele metabolice și este foarte sățioasă. Plus că nici nu puteți mânca prea multă, fiind destul de amară.

Lista alimentelor care te fac să mănânci mai mult

 
1. Alimentele bogate în zahăr

Iar aici includem dulciurile, băuturile carbogazoase, cerealele care nu sunt integrale, produsele din făină albă sau mălai foarte procesat, care au încărcătură glicemică mare.

Explicația este că zahărul vine și cu 4kcal la fiecare gram dar, pentru a fi arse aceste calorii, organismul are nevoie și de vitamine, magneziu și crom, explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Revoluția în bucătărie”. Așa că le va “mătura” din altă parte și îți va cere altele în loc. Bineînțeles că tu vei mânca ce ai la îndemână, nu neapărat alimente care conțin nutrienții de care ai nevoie. Voi dezvolta puțin mai jos cum te bagă asta într-o spirală care te va face să mănânci tot mai mult.

Soluția este înlocuirea zahărului cu variantele sănătoase, adică sucanat (sucul din trestie integral deshidratat), steviozidă, miere dar cu amendamentul că devine toxică la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius deci trebuie adăugată în băuturi după ce s-au răcit și eu mai folosesc și zahăr brut.

De asemenea, mâncați doar cereale integrale, făinose tot din făină integrală, eventual amestecată cu hrișcă sau din alte cereale decât grâu sau porumb.

2. Cele care conțin îndulcitori artificiali

Da, știu că scopul lor este tocmai acela de a nu îngrășa. Tot profesorul Mencinicopschi, însă, explică faptul că aceștia dau senzația de dulce dar organismul așteaptă și acele 4 kcal/g pe care le primește în cazul zahărului. Ele nu vin așa că intră în acțiune mecanismul de autoreglare al creierului care cere sistemului digestiv să le ia din alte alimente (gen pâine, orez, cartofi) doar că va lua mai mult de atât și va avea și tendința de a face depozite, simțindu-se practic atacat. Și iarăși veți mânca mai mult, așa cum am explicat și mai sus. Da, organismul nostru se comportă cam ca o fortăreață. Efectul va fi că e posibil chiar să vă îngrășați mai tare decât cu zahărul.

3. Alimentele cu așa numitele calorii goale

Din seria chipsuri, pufuleți și tot felul de ronțănele care au aport caloric uriaș dar nu vin și cu alți nutrienți de care organismul are nevoie pentru a arde aceste calorii. Corpul, desigur, le va lua din ce are și, așa cum am explicat mai sus, va cere înlocuirea lor.

Așa apar diverse carențe pe care nu vom ști să le interpretăm ci le vom traduce în diverse pofte, pentru sărat, dulce, gras sau prin apetit exagerat, în general. Satisfacerea poftelor nu va duce la rezolvarea problemei, evident, ci doar la agravarea ei.

Soluția este, desigur, să nu mai mâncăm aceste alimente, pe cât posibil, și să-i dăm organismului nutrienții de care are nevoie. Cum vă dați seama ce vă cere de fapt corpul? Am explicat în detaliu AICI.

4. Produsele de tip fast-food, pizza, patiserie, produsele procesate sau batoanele energizante

Procesarea, în general, scade cantitatea de nutrienți a produselor respective. Și ajungem la problema de la punctul anterior. Cele dietetice, de multe ori, nu conțin cantitatea necesară de calorii pentru a induce senzația de sațietate plus că nu au aport de fibre, foarte importante și ele pentru a te simți sătul.

Produsele de tip fast-food sau pizza conțin o combinație bombă de blat sau chiflă din făină albă, despre care am vorbit mai sus, brânză și cărnuri procesate, plus grăsimi hidrogenate. Acest amestec va deregla glicemia dar și hormonii resposabili cu senzația de sațietate și zonele din creier care o reglează.

Patiseria este, iarăși, o combinație săracă în nutrienți dar bombă calorică de făină albă și grăsimi hidrogenate.

5. Alcoolul

Este foarte bogat în calorii și, iarăși, fără nutrienți. Mecanismul l-am descris mai sus. Nu degeaba din bătrâni există obiceiul să bei o tărie înainte de masă pentru a “deschide pofta de mâncare”. Este cât se poate de adevărat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel