EXCLUSIV  Relația cu Franța, relansată de vizita lui Macron la București

Președintele Emmanuel Macron va sosi la București cu oferte precise în plan politic, economic și militar. Deoarece această vizită reprezintă un moment cheie după întâlnirea Trump-Iohannis de la Casa Albă, DC News a organizat o dezbatere, subiectul fiind parteneriatele strategice ale României în ajunul vizitei lui Macron la București.

În cadrul dezbaterii, Iulian Chifu a făcut o serie de precizări despre parteneriatul strategic, creionând contextul în care se petrece această vizită.

„După cum bine ştiţi, formula de parteneriat strategic presupune trei dimensiuni obligatorii: una strategică – care are şi componenta militară, una de cooperare de natură economică, şi una prin codul PIB. Deci nu putem să vorbim despre un parteneriat strategic care nu are cele trei dimensiuni. Pe de altă parte, în fiecare dintre relaţiile pe care le avem, la nivel parteneriat strategic, domină una sau alta dintre componente", a spus Chifu.

„Avem un parteneriat strategic cu Statele Unite, Marea Britanie, Turcia, un parteneriat, îi spunem noi strategic, dar de fapt e doar energetic, cu Azerbaijan, ce o fi mai rămas din el. În afara acestora, mai avem parteneriate strategice cu statele europene. România şi Franţa au un parteneriat strategic, dimensiunea proeminentă a fost cooperarea în vederea integrării României în UE. (...) Cel mai mare contributor la bugetul naţional al României este o investiţie franceză, Dacia Renault", a punctat, în cadrul dezbaterii, Iulian Chifu.

Substanţa parteneriatului strategic cu Franţa

Iulian Chifu a vorbit şi despre „substanţa parteneriatului strategic cu Franţa, care a avut urcuşuri şi coborâşuri. Şi merită anunţarea, pentru că sosirea preşedintelui Macron poate să dea un nou impuls unor dimensiuni ale acestei cooperări, care erau, poate, într-o situaţie mai dificilă. O componentă care a dus la o formulă de răcire a relaţiei sau, dacă vreţi, de scădere a apropierii, a fost vânzarea de portelicoptere Mistral către Federaţia Rusă, a existat o asemenea tentativă a Franţei. Acesta a fost unul din momentele de răcire, pentru că este natural ca un aliat al tău, înainte de a face o asemenea vânzare, care se amplasează în proximitatea ta, în Marea Neagră, să se fi consultat. E adevărat că, în final, acea vânzare a fost deturnată către Egipt şi, deci, subiectul a fost depăşit.

Un alt punct de divergenţă majoră care merită subliniat – şi le subliniez pentru că ele se vor afla pe agenda bilaterală şi speranţa este să închidem aceste teme, inclusiv prin stabilirea unei relaţii de comunicare şi de consultare pe dimensiunile despre care vorbim. Deci, cea de-a doua a fost o tendinţă a administraţiei franceze să iasă pe Champs Elysees şi să filmeze cerşetorii români în centrul Parisului. Nu că ei nu existau. (...) Dacă vă aduceţi aminte a fost un mare scandal european, atunci când un ministru de interne francez a dat un decret prin care erau desfiinţate doar taberele de rromii de origine română din Franţa, deci doar rromii de origine română, nu alţi aparţinători. Acela a fost un moment în care Franţa a avut presiune majoră din partea Comisiei Europene care a rezolvat această situaţie de discriminare vizibilă", a spus Chifu, care a făcut „acest tur de orizont pentru a face contextul în care se petrece această vizită şi relansăm, de fapt, bunele relaţii bilaterale, încercând să pansăm rănile trecutului şi să găsim nişte contexte în care această relaţie poate fi adusă chiar la un nivel strategic".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel