Cutremur în imperiul lui Paszkany. Austriecii vor despăgubiri

agerpres_6142897
agerpres_6142897

Proprietarul echipei de fotbal CFR Cluj a făcut o afacere 34 de milioane de euro. Una controversată, care are în mijloc cel mai mare mall din Ardeal, Polus Center.

Cotidianul Adevărul scrie că Arpad Paszkany a vândut, alături de partenerii săi, un teren pe care deveniseră proprietari în urma unei tranzacţii declarate nelegală de instanţă. Pe acest teren a fost construit de către unul dintre cei mai mari cinci investitori imobiliari din Europa, Immofinanz Group, mall-ul din Cluj, Polus Center. Compania austriacă s-a trezit în situația în care ar putea rămâne fără terenul de sub mall. În 14 februarie, ICCJ a anulat contractul de vânzare-cumpărare. Austriecii au cumpărat afacerea Polus Transilvania în 2006, cu 210 milioane de euro. Cel care s-a ocupat de tot a fost Arpad Paszkany.

Cum a ajuns terenul de la o firmă de stat la Paszkany și asociații...

Proprietarul echipei de fotbal CFR Cluj a cumpărat terenul de la firma care, în 1999, era de stat, Agroindustriala S.A..Compania de stat a vândut terenul fără a avea avizul legal din partea Fondului Proprietăţii de Stat. Prețul a fost subevaluat, iar contractul este nul, au decis magistrații în urmă cu aproape o lună. Compania de la care Paszkany a cumpărat terenul a fost vândută un an mai târziu, în 2000, milionarului clujean Ovidiu Turcu.

… și apoi la o firmă austriacă

Austriecii care au cumpărat terenul de la Paszkany susțin că nu au nicio responsabilitate cu privire la contractul anulat de ICCJ, compania intrând în posesia terenul la 7 ani după cumpărarea lui de către proprietarul CFR Cluj. Ei spun că dacă se vor afla în situația unor pagube, vor cere lui Paszkany și asociațiilor lui. "Grupul Polus Investments, este responsabil să despăgubească şi să protejeze Immofinanz Group împotriva tuturor prejudiciilor“, se arată în răspunsul trimis către Adevărul. În fapt, austriecii se vor întoarce împotriva acționarilor Polus Investments, firma care le-a vândut afacerea din Cluj: Burnet Holding (cu sediul la Washington) - 10% din acţiuni, Desboria Holdings Limited (cu sediul în Cipru) - 13 %, şi Iris Ventures Limited (cu sediul în Marea Britanie, Bristol) - 77% din acţiuni.

Cine sunt asociații și cine câștigă

Firma Desboria Holdings Limited este apropiată de Arpad Paszkany. 1% din acțiunile sale îi revin lui Szekernyes Karoly, cumnatul lui Paszkany. Firma a sponsorizat PDL în 2008 cu 225.000 de lei. Paszkany susţine că nu mai are legătură cu Polus Investments, ci doar a deţinut 13% din „afacerea Polus“. Avocatul Ciprian Păun a spus că este dificil ca firma austriacă să obțină despăgubiri, pentru că în momentul tranzacției, fiind o companie cunoscută, sigur a avut un birou de avocați care s-au interesat de firma de la care a cumpărat terenul și trebuie să demonstreze că nu știa despre tranzacția suspectă. Din toată încurcătura, cel mai bine ar ieși afaceristul Turcu, care a spus că "instanţa a decis că terenul este al nostru şi lucrurile ar trebui să meargă repede".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel