EXCLUSIV  Criptomonedele, risc major de spălare de bani. "Nu sunt cunoscuţi actorii dintr-o tranzacţie financiară" / "Cea mai sigură şi facilă metodă pentru infractori"

Fotografie de la Worldspectrum, Pexels
Fotografie de la Worldspectrum, Pexels

Constantin-Ilie Aprodu, vicepreşedintele Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, spune că un domeniu extrem de "ofertant" pentru această infracţiune este reprezentat de piaţa criptomonedelor. 

"Este o frământare la nivel internaţional. Unul dintre subiectele principale este modalitatea de supraveghere a acestor platforme. Se caută soluţii astfel încât prin analize blockchain să se poată identifica cine este în spatele fiecărei tranzacţii. 

S-a publicat şi un ghid care stabileşte nişte criterii care trebuie să fie folosite de supraveghetori pentru identificarea utilizarea acestor criptomonede pentru operaţiuni de spălare a banilor. Se pare că domeniul este foarte important din pricina faptului că nu sunt cunoscuţi clar actorii dintr-o tranzacţie financiară, şi astfel pot fi introduse în sistemul acesta sume de bani de origine ilicită", a declarat Constantin-Ilie Aprodu. 

"Mi se pare cea mai facilă sau cea mai sigură metodă de a spăla bani pentru infractori. Pe vremuri mai erau cecurile de călătorie, tot aşa. Acum cu criptomoneda nu ştii cine e", a intervenit Val Vâlcu. 

"Tot ce nu este nominal crează posibilitatea de a încălca legea", a mai punctat vicepreşedintele ONPCSB. 

Youtube video image

Banca Centrală Europeană continuă pregătirile pentru implementarea unui euro digital. Potrivit unui proiect referitor la un viitor cadru legislativ, această nouă metodă electronică va fi doar o opțiune de plată suplimentară la cele existente în prezent. Are detalii Iulian Olescu.

Un euro digital nu ar reprezenta echivalentul unei criptomonede, dar nici echivalentul actualelor plăți online, el urmând să îmbine într-un fel ușurința de utilizare a criptomonedelor clasice cu acoperirea reală furnizată de o autoritate centrală, spune Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România.

"Un euro digital ar fi un pas înainte în ceea ce înseamnă facilitatea de a evidenția niște dețineri monetare și mai ales ușurința de a le transfera, care încorporează noile tehnologii dezvoltate în ultimii ani, plus posibilitatea de a adăuga servicii suplimentare într-o manieră eficientă", a declarat Claudiu Cazacu, citat de Rador.

În spatele unui euro digital va sta întreaga autoritate a Băncii Centrale Europene, iar valoarea sa de schimb, plată sau stocare de valoare ar urma să fie echivalentă cu cea a unui euro actual din conturile bancare sau din bancnotele și monedele aflate în circulație. O decizie privind unda verde pentru un astfel de proiect ar putea fi luată însă cel mai devreme în această toamnă, deoarece trebuie ținut cont inclusiv de aspecte legate de transparența sau respectarea confidențialității unor operațiuni, dar și de nivelul de acces al băncilor centrale la informațiile de plată cu noua monedă digitală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel