Colesterolul rău, defect genetic. Copiii pot face infarct la trei-patru ani

Medicii avertizează că depunerile de colesterol ”rău” pe artere încep la vârste foarte mici, dacă există un defect genetic. Dintre copiii testați în cadrul unui proiect pilot efectuat în Timișoara, 1 din 25 de copii avea un nivel al LDL-colesterolului peste valorile normale.

 

”Au fost cazuri de infarct la trei-patru ani, crezându-se că micuții au murit din cauza unei gripe sau a unei infecții, dar ei aveau ateroscleroză. Testarea colesterolului trebuie începută la vârste mici”, a spus prof. Dan Gaiță, președintele Fundației CardioPrevent.

Rezultatele programului CLIPA, prin care am testat nivelulul de colesterol la copii cu vârsta de 10 ani, ne-au arătat că 1 din 25 de copii are valori ale LDL-colesterolului peste 130 mg/dl. O explicație pentru aceste rezultate este combinația dintre activitatea fizică insuficientă și alimentația extrem de bogată în calorii, dar aceste valori crescute pot fi și un indicator al hipercolesterolemiei familiale. Indiferent de cauză, acești copii trebuie să aibă un stil de viață sănătos și să fie luați în observație medicală, pentru a evita complicațiile majore date de ateroscleroză (infarct miocardic și accident vascular cerebral), ce pot surveni adeseori de la 30-40 de ani. Nivelul crescut al colesterolului este un factor ignorat, lipsit de simptome, dar responsabil de multe complicații devastatoare.”, a spus prof. Dr. Dan Gaiță.

Colesterolul rău, boală genetică

„Statisticile din Uniunea Europeană ne arată că aproximativ 1 din 200 de persoane suferă de hipercolesterolemie familială, o afecțiune ce predispune la complicații aterosclerotice încă de la vârste tinere, dacă boala nu este depistată și tratată la timp. Putem evita această situație printr-un simplu test al LDL-colesterolului, prin stil de viață echilibrat și tratament medicamentos atunci când este necesar” a adăugat prof. Dr. Dan Gaiță.

 Hipercolesterolemia familială este cea mai frecventă tulburare genetică și este cauzată de un defect genetic, fiind moștenită de la unul sau, în anumite cazuri rare, de la ambii părinți. Defectul genetic face ca organismul să nu poată elimina colesterolul din sânge, ceea ce duce la creșterea alarmantă a LDL-colesterolului (sau așa cum este cunoscut în limbaj popular, „colesterol rău”) și, în timp, la ateroscleroză și complicațiile ei. În cazul persoanelor care au această afecțiune, colesterolul total poate atinge valori mai mari de 300 mg/dl la adulți și de peste 250 mg/dl la copii.

Proiect de testare a riscului cardiovascular la copii

Aproximativ 470 de copii și-au testat colesterolul în cadrul programului CLIPA - Combaterea Efectelor Hiperlipidemiei Familiale la Adolescenți - program desfășurat în Timișoara, în primăvara acestui an. Materialele de educare pe teme legate de prevenție și stil de viață sănătos au ajuns, prin intermediul specialiștilor CardioPrevent, la peste 1.000 de copii și la părinții acestora.

Programul CLIPA și-a propus educarea profesorilor, părinților și elevilor cu privire la importanța prevenției și a unui stil de viață sănătos, informarea părinților despre riscurile asociate bolilor cardiovasculare și implicațiile hipercolesterolemiei familiale la copii, dar și despre importanța depistării precoce a acestei afecțiuni și în final testarea nivelului de colesterol la copiii cu vârsta de 10 ani (clasa a IV-a) pentru depistarea valorilor crescute ale LDL-colesterolului. Campania CLIPA a beneficiat de susținerea și implicarea specialiștilor în sănătate - medici cardiologi, diabetologi, nutriționiști, a autorităților locale din Timișoara și a unor companii din sectorul farmaceutic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel