China își schimbă strategia în lupta cu pandemia COVID. Este ca și cum s-ar fi încheiat o epocă

Crematoriile din Beijing sunt copleșite de valul de Covid/ Photo by form PxHere
Crematoriile din Beijing sunt copleșite de valul de Covid/ Photo by form PxHere

Autoritățile din China relaxează și mai mult măsurile luate pentru combaterea SARSCOV-2, după ce la finalul anului trecut se declanșaseră revolte împotriva autorităților care încercau să limiteze răspândirea virusului.

Persoanele care călătoresc cu metroul din Beijing nu mai sunt obligate să poarte mască sanitară, conform unei informaţii publicate duminică de presa din capitala Chinei, la câteva zile după ce un expert chinez în sănătate a declarat că nivelul ameninţării COVID-19 nu mai este periculos pentru oameni, transmite Reuters.

Măsura ridicării obligativităţii măştilor pentru călătorii cu metroul corespunde deciziei generale luate de China, care a anunţat în urmă cu o săptămână că nu mai este obligatorie purtarea măştii în mijloacele de transport, conform presei chineze.

'Este ca şi când s-ar fi încheiat o epocă', a comentat un utilizator al popularei aplicaţii de socializare şi comerţ electronic Xiaohongshu, citat de Reuters. China, care a renunţat la politica sa strictă anti-COVID în luna decembrie, a anunţat că ultimele date oficiale indică faptul că rata infectărilor cu SARS-CoV-2 a crescut uşor la începutul lui aprilie, conform Global Times. Chiar şi aşa, specialiştii chinezi în boli respiratorii sunt de părere că este improbabil să apară un nou mare val de infecţii la nivelul întregii ţări.

Astfel, măştile au devenit opţionale pentru transportul public şi supermarketuri, cinematografe şi alte spaţii publice închise, transmite şi Xinhua. De cealaltă parte, măştile rămân obligatorii pentru persoanele testate pozitiv cu noul coronavirus şi pentru persoanele care au simptomele COVID-19, în instituţiile medicale şi în sanatorii, precum şi dacă apar noi focare locale de transmitere.

Masca purtată în locurile publice, secretul succesului în Japonia

Purtarea măștilor de protecție în public, inclusiv în spațiile deschise a fost arma secretă care a ajutat guvernul japonez să controleze epidemia de COVID-19, scrie New York Times. Cele mai puține cazuri, raportat la numărul de locuitori, și deci cele mai puține decese dintre țările puternic industrializate s-au înregistrat în Japonia. Japonezii sunt obișnuiți să poarte mască în spațiile publice de zeci de ani, pandemia COVID doar a întărit acest comportament preventiv. Măsurile de prevenție cum ar fi vaccinarea și purtarea măștii au ferit locuitorii orașelor extrem  de aglomerate din Japonia de epidemii devastatoare și i-au ajutat să facă față poluării generate de trafic. Japonia are cea mai mare speranță de viață dintre țările OECD, dar, față de China, se confruntă cu un declin demografic, din cauza scăderii natalității. 

Guvernul nipon a ridicat, la începutul anului, obligativitatea purtării măștii în spații închise, dar a menținut-o în locurile publice și transportul în comun. Oficialitățile poartă însă masca chiar și în întâlniri oficiale, pentru a da un exemplu de bune practici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel