Ceremonia de reînhumare a horthyst-ului Nyiro Jozsef, anulată

Ceremonia de reînhumare a rămățițelor pământești ale horthist-ului Nyiro Jozsef a fost amânată, au anunțat oficialitățile din Odorheiu Secuiesc. Evreii acuză Ungaria de antisemitism.

Duminică dimineața, oficialitățile maghiare din Odorheiul Secuiesc au anunțat că renunță la reînhumarea horthys-ului Niro Jozsef. Decizia a fost luată până când instanța va decide despre legalitatea ceremoniei de la Odorheiu. În acest caz, prefectul de Harghita a contestat hotărârea de reînhumare a lui Nyiro Jozsef, deoarece data de pe certificatul de deces ale acestuia era greșită.

Totuși, la Odorheiu Secuiesc va avea loc o ceremonie de celebrare a horthist-ului Nyri Jozsef, într-un spațiu privat unde sunt așteptați câteva mii de persoane, printre care și oficialități din Ungaria.

În acest timp, scandalul reînhumării Horthystului a luat amploare, evreii din toată lumea acuzând Ungaria de antisemitism.

Misterul cenuşii poetului horthyst, Nyiro Joszef, acuzat că a participat la uciderea mai multor români în septembrie 1940, a pus autorităţile române pe pe jar.  Sâmbătă, un turist maghiar care avea în bagaje o urnă funerară a fost oprit de poliţişti, fiind suspect că ar transporta cenuşa poetului.

 Poliţia l-a oprit pe bărbat în comuna Corund. Acesta este ziarist şi venea de la Tg Mureş spre Odorheiul Secuisc. Iniţial bărbatul a refuzat să fie percheziţionat până când nu i s-a prezentat un mandat. Astfel a stat ore bune în sediul poliţiei.

 Inicidentul se bănuieşte a fi fost o diversiune din partea maghiarilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel