Ce se va întâmpla cu clădirea unde au fost împușcați soții Ceaușescu

Execuție Ceaușescu
Execuție Ceaușescu

Începând din septembrie, clădirea fostei unităţi militare de la Gara Târgovişte, în care au fost împușcați Elena și Nicolae Ceaușescu, va fi amenajată ca punct muzeal al Complexului Muzeal Curtea Domnească. Anunțul a fost făcut de directorul complexului, Ovidiu Cârstina.

În prezent se efectuează amenajări, după ce clădirea a stat nefolosită timp de aproximativ 15 ani.

"Am amenajat ca atare holurile, spaţiul comandantului, acolo unde li s-a luat tensiunea înainte de a se pune în practică sentinţa. De asemenea, amenajăm camera în care a funcţionat acel tribunal şi, nu în ultimul rând, dormitorul în care soţii Ceauşescu au petrecut ultima noapte. Punctul muzeal va funcţiona ca expoziţie a Muzeului de Istorie. Ne-am gândit ca pe lângă aceste spaţii pe care le-am amenajat să avem în holul central o expoziţie legată de şcoala de cavalerie, pentru că nu trebuie uitat faptul că această clădire este un monument istoric", a declarat directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, citat de Agerpres.

Vizitatorii vor putea vedea și zidul unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu.

"Au fost revopsite interioarele clădirii, cu aceleaşi culori care erau în 1989. Va fi adus mobilierul din acea perioadă, deja există paturile unde au dormit soţii Ceauşescu înainte de execuţie. Sunt nişte paturi simple, de cazarmă. Clădirea, aflată în curtea în care este Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, a rămas conservată, nu a fost nevoie decât de vopsire şi de înlocuirea geamurilor. La ferestrele camerei unde au stat, peste noapte, soţii Ceauşescu înainte de execuţie sunt gratii. În cameră sunt trei paturi, unul dintre ele pentru soldatul care îi păzea", a continuat Ovidiu Cârstina.

Va fi expus și un TAB

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Ioan Marinescu, a spus că se fac demersuri la Ministerul Apărării pentru a fi adus şi expus TAB-ul cu care au fost aduşi soţii Ceauşescu la unitatea militară de la Târgovişte. În cazul în care nu se va putea aduce chiar acel TAB, va fi adus unul de acelaşi tip. Autorităţile judeţene spun că au solicitări din străinătate ale unor grupuri de turişti care vor să viziteze locul unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu. Preţul biletului pentru vizitarea acestui punct muzeal va fi de 7 lei.

În această clădire, în perioada 1893-1914, a funcţionat Şcoala de Cavalerie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel