EXCLUSIV  Cascadorul Marian Chirvase, interviu. E stabilit de 30 ani în Germania, dar dorul de România îl face să revină

Stabilit în Germania, de 30 de ani, cascadorul Marian Chirvase se întoarce în ţară, ori de câte ori rădăcinile îl trag înapoi, acasă. Aşa l-am surprins şi astăzi. De ziua sa de naştere (62 de ani), conduce cu gândul la cei dragi din România, alături de care va sărbători cum se cuvine, dar şi cu amintirile care îl leagă de pământul românesc. 

Un om vesel, cu glumele la el, un izvor de momente memorabile din cinematografia de altădată. Așa l-am putea descrie pe casacadorul Marian Chirvase. Acesta își amintește, cu drag și umor, unele dintre cele mai amuzante clipe petrecute la filmări, într-un interviu exclusiv pentru DCNews.

"Vă povestesc una dintre cele mai tari. Erau colegii mei într-un film cu Roma, îmbrăcaţi în costumele alea romane. Trebuia să stea într-un cerc, că jucau zaruri. Când ei jucau, trebuia să plece figuraţia, actorii, dar după ce se dădea drumul la un leu. Leul, normal, era şi el pe vremea aia anesteziat aşa, era dresat, obişnuit cu oamenii. Colegii mei jucau de fapt barbut. Asfaltul, pe timpul Romei era format din mai mulți butuci, băgaţi în pământ. Aşa "asfaltau" romanii străzile. Un coleg a luat nişte cuie şi l-a ţintuit pe un alt coleg de-al meu, Ion Militaru, în asflat. A venit regizorul, a dat motor, acţiune. Pleacă actorii, dă drumul la figuranţi şi casacadori. A dat drumul la leu şi, când să plece casacadorii ca să le ia fața, să îi salveze pe figuranţi şi actori, bineînţeles că el nu s-a putut ridica, era cu leul pe lângă el. Un cadru dura 4-5 ore. A chemat regizorul echipa a zis "am înţeles gluma, am râs cu toţii, hai să mai facem una".

Ăsta, când s-a aşezat la loc, normal că şi-a luat ridicat fusta aia, s-a aşezat pe vine cu ea strânsă, ca să nu i se mai bată cuie în ea. Am dat drumul din nou la filmare. Pleacă figuraţia, actorii, casacadorii. Ion Mititelu trebuia să fugă şi să bată o batută şi să treacă,  chipurile, printr-un geam, dar nu era geam pe timpurile alea. Era, de fapt, burta unui bou, întins, mațul ăla. Era întins pe un lemn şi puse nişte neoane şi arăta ca și cum ar fi fost un geam, ca sticla. Ion Militaru trebuia să treacă prin geamul ăla. În pauză, un alt coleg, care nu avea toată țigla pe casă, s-a dus pe cealaltă parte şi a bătut două lemne în cruce. Şi, când a venit şi a bătut în batută, a venit leul, a dat cu capul în alea şi a venit din nou în fața animalului", povestește Marian Chirvase cu umor.

Imagine din filmul

"Era demență la filmări. Puteai să mori de râs"

"Nu pot să îţi spun ce era la filmări, era dementă. Nu ştiu dacă acum tineretul mai face ce făceam noi. Puteai să mori de râs, pur şi simplu. La una dintre filmări, Mircea Pascu a căzut de pe cal şi a venit cu capul direct într-o balegă. Îţi dai seama că a fost izbitura şi apoi a simţit căldura aia cum curge şi a început să strige la Sergiu Nicolaescu: "Şefu, şefu! Îmi curg ochii!". Îi curgea balega aia pe ochi", își mai amintește cascadorul.

"Sunt multe filme care mi-au rămas aproape de suflet: "Ciuleandra", "Noi cei din linia întâi". Filme bune, foarte greu de făcut. La Ciuleandra, a trebuit să filmăm într-o mlaştină, în Ciocăneşti, pe lângă Buftea. Nu puteam să stăm decât 2-3 minute că te afundai. La un moment dat, Sergiu zice "fiecare să îşi facă moartea". Eram cei împuşcaţi. Eu stau chiar lângă Paul Fister. În stânga mea era nea Mitel Crăciun. Când ne făceam moartea, fiecare trebuia să tragă, să cadă cum voia. Fiind mlaştină acolo, eu mi-am făcut moartea şi am căzut pe burtă. Nea Mitel, cu mintea brici, ce s-a gândit el? Să nu cadă în noroi. Şi a făcut căzătura aşa, prin răsucire, şi cădea peste mine. Am făcut o repetiţie, două. Eu am tăcut din gură. Și, când a dat "motor", mi-am schimbat stilul de a muri şi a venit nea Mitel cu faţa în noroi. A început să mă înjure. Scena e mortală", povestește Marian Chirvase.

"Sergiu Nicolaescu era un tip deosebit, nu ținea supărare"

Marian Chirvase a rememorat și câteva dintre clipele petrecute alături de Sergiu Nicolaescu, precizând două dintre momente care i-au rămas întipărite în minte și care îi aduc mereu zâmbetul pe buze.

"Filmam la Cota 2.000 şi era un soare de înnebuneai, era totul alb. A doua zi, aveam ochii ca după 200 de meciuri de box. Nu puteam să deschid ochii, eram desfigurat. Şi m-am dus la Sergiu la cameră. Când îl văd, zic "ah, nimic, că dumneavoastră arătaţi mai rău ca mine". Cum era să îi spun că nu mă duc la filmare?!

Terminăm filmarea şi Ion Militar, fost boxer, a vorbește cu Sergiu să vină să îl maseze. S-a dus Milică repede în cameră, s-a dezbrăcat, a rămas în cămaşă, şi-a suflecat mânecile şi s-a dus la Sergiu: "Şefu, şefu!". Şi el era în baie, pe marginea căzii. Pregătise cineva apa cu spumă. S-a dezechilibrat şi a căzut peste Sergiu în cadă, murdar. Tu îţi dai seama? A început Sergiu: "Să nu te mai prind, nenorocitule! Pleacă de aici!". Bine, nu s-a întâmplat nimic. A fost circ de moment. Sergiu era un om deosebit, nu ținea supărare", spune cascadorul.

Marian Chirvase (al patrulea de la stanga la dreapta), în filmul

"Sunt multe momente haioase. Vreau să fac o carte"

"Sunt multe de povestit. Aş vrea să le reiau, dar nu mai am cu cine pentru că foarte mulți actori, cascadori, colegi au murit. Păcatul este că mor săraci şi suntem nişte oameni care chiar au muncit. Atunci se făcea un film la un an - doi ani. Tu îţi dai seama că acum se face un film la comandă. Într-o lună - două e gata filmul. Îţi dai seama ce iese... Sunt enorm de multe momente haioase de la filmări. Mereu am spus că vreau să fac o carte. Trebuie să găsesc pe cineva care poată scrie ce povestesc eu. Tonul face muzica! Altceva este când asculţi, altceva când citeşti. Trebuie să aibă măiestrie în scris", a spus Marian Chirvase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel