Din 2015, delegatul general Thierry Frémaux tot încearcă să pună capăt selfie-rilor pe covorul roșu, în serile și după amiezile de gală. Le-a ironizat, a tunat și a fulgerat numindu-le practici "ridicole și grotești". De data aceasta, interdicția este oficială și a fost anunțată cu numai câteva ore înainte, în cadrul unui interviu acordat revistei Le Film Français, reluat rapid de marile publicații de specialitate.
Acum, aprigul domn Frémaux l-a avut alături și pe președintele Pierre Lescure și autoritățile locale care au convenit asupra neajunsurilor. După părerea direcției festivalului, agitația și dezordinea și așa destul de intense la Cannes, în zilele manifestării, sunt sporite de ambiția unor spectatori - care au acces la unele filme pe covorul roșu - de a câștiga simpatia starurilor pentru un selfie. Sunt gesturi bezmetice, s-a spus, care știrbesc alura Cannes-ului de cel mai mare festival din lume și reduc ceremonialul covorului roșu la o chermeză.
Obrazul subțire cu interdicții se ține, vorba aceea. Urmează să vedem cum poate fi oprit cineva, tehnic vorbind, să scoată mobilul din buzunar. Un bob zăbavă. Dacă pentru ziariști, pentru critici, știrea mai sus comentată nu are urmări, celelalte măsuri anunțate de conducerea festivalului ne cam dau viața peste cap.
De ani de zile, producătorii, distribuitorii, autorii se plâng de ceea ce ei consideră un obicei prost și, mai ales, nemilos, de pe Croazetă, și anume acela ca proiecțiile pentru presă ale filmelor care au premiera oficială seara, să fie văzute de ziariști în avans, în dimineața aceleiași zile. Timp suficient perntru a distruge, în scris, un film, astăzi, în epoca on line.
[citeste si]
Chiar dacă Festivalul de la Cannes este unul sinucigaș sau ucigaș, cum vreți, cu vizionările sale de la opt dimineața (singurul din lume), mai ales pentru corespondenții de cotidian, ne obișnuisem cu ritmul acesta. Începând cu apropiata ediție, a 71-a, spectacolul de gală al filmelor din selecția oficială va avea loc în același timp cu proiecțiile pentru presă, la ora șapte seara, în săli diferite, desigur.
Evident, să nu-și închipuie nimeni că diminețile vor fi libere, atunci vom vedea filmele care, în mod obișnuit, ne erau oferite la ora zece seara sau pelicule din alte secțiuni. Printre picături - conferințele de presă și, printre alte picături, scrierea corespondențelor. Unii critici fac haz de necaz și se întreabă de ce trebuie să vedem noi filmele odată cu starurile, în loc să vină ele odată cu noi, în sală, la opt dimineața, cu ochii cârpiți de nesomn. Altfel, frumos este în mai, la Cannes!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu