Campanie ”Fără incompetenți în funcții publice”. Vizate, companiile de stat și administrație publică

O campanie menită să oprească accesul unor persoane incompetente la conducerea unor instituții publice și a companiilor de stat a fost lansată de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului. 

FACIAS a luat  atitudine în fața unui fenomen generalizat-managementul defectuos și risipa banului public din companiile de stat. În acest sens, FACIAS lansează campania „Fără Incompetenți în Funcții Publice” – o inițiativă menită să oprească incompetența care costă cetățenii români nu doar bani, dar are și implicații  reale asupra calității vieții.

Campania se va concentra pe stabilirea unor criterii obiective și transparente pentru numirea persoanelor în funcții de conducere la nivelul instituțiilor și companiilor de stat. Astăzi, multe dintre aceste companii reprezintă o gaură neagră în bugetul României, însumând pierderi de miliarde de euro. Chiar și în acest context, conducătorii acestora sunt plătiți cu salarii de zeci de ori mai mari decât ale românilor de rând, deși rezultatele lor sunt dezastruoase.

FACIAS consideră că persoanele desemnate să ocupe funcții de conducere în aceste companii trebuie să aibă argumente reale, însemnând, printre altele, o experiență relevantă și performanță certă obținută în carieră.
 


Companiile statului, dezastru financiar


Conform informațiilor obținute de FACIAS, șase dintre companiile statului au acumulat în ultimii ani datorii de peste 1 miliard de euro. În perioada 2020-2021, Complexul Energetic Oltenia a avut pierderi nete aproximativ 2,5 miliarde de lei. Locul doi în acest top este ocupat de CFR Marfă, cu aproximativ 700 milioane lei pierderi. Podiumul este completat de Tarom, companie aflată în subordinea Ministerului Transportului, care a însumat pierderi de 439 milioane lei. Alte companii cu pierderi colosale sunt CFR Călători, Metrorex și Romaero. Cinci din companiile cu cele mai mari pierderi sunt aflate în subordinea Ministerului Transportului și Infrastructurii.
 

Salarii și pensii uriașe pentru manageri proști


Chiar dacă rezultatele financiare ale acestor companii sunt dezastruoase, persoanele aflate în funcții de conducere încasează indemnizații foarte mari. De exemplu, membrii consiliului de administrație ai Complexului Energetic Oltenia încasează anual peste 500.000 de lei. La Tarom, pentru că societatea pe care o conduce a avut pierderi de „doar„ 100 de milioane de euro, Directorul General a fost răsplătit cu 37.000 lei pe lună, iar fiecare membru din consiliul de administrație primește 12.500 lei.
Din toate aceste motive FACIAS solicită ca numirile politice trebuie să înceteze, iar performanța să primeze!
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel