EXCLUSIV  Călătoriţi cu stil de Anul Nou

“Romeo şi Julieta” şi “Adoraţia magilor”, artă şi muzică la Milano

 

Milano găzduieşte încă dinaintea Crăciunului nenumărate târguri printre care, în Piazza Castello, Darsena, Il Bosco delle Fiabe, La Cassa di Babbo Natale, în Piazza Duomo, dar şi la Corneliano Bertario, cât şi la San Giovanni.

De Crăciun, la Fonderia Napoleonica Eugenia, bijuterie a arhitecturii industriale din inima vechiului cartier Isola, a fost inaugurată a cincea ediţie a Green Christmas, Târgul care propune piese de îmbrăcăminte eco-fashion, obiecte de design bioecologic şi produse biocosmetice. Idei şi sfaturi pentru o filosofie de viaţă cu impact zero, de la modă la obiecte pentru casă. Vizitatorii au avut posibilitatea de a vizita spaţiul muzeal realizat în atelierele fabricii din secolul al XVIII-lea, unde sunt păstrate documente, fotografii, instrumente şi utilaje legate de topitorie.

 

Adorația Magilor

 

De asemenea, Lambrate a fost scena cunoscutului East Market: 250 de expozanţi din întreaga Italie au propus mii de obiecte, de la cele vintage la cele reciclate, de la rarităţi la piese modernizate, într-un spaţiu de 6.000 de metri pătraţi dintr-o fostă fabrică.  În noua arie a cartierului Massimiano au fost găzduiţi expozanţii de design şi obiecte lucrate de mână, iar în spatiul de la intrare s-a instalat East Market Art Department, dedicat domeniului street art. Cinci artişti au avut la dispoziţie un zid din fosta zonă industrială pe care au putut crea, pe moment, operele lor, folosind markere, acrilic şi verniuri, în stiluri şi cu idei diverse. 

A fost prevăzută şi o Aria Vinyl, cu 14 colecţionari care au expus şi au vândut peste 1.000 de LP-uri de 33 şi 45 de turaţii, şi rarităţi de la rock la rap, de la jazz la pop.  

La East Market Diner au putut fi degustate mâncăruri după reţete internaţionale, de la ravioli chinezeşti şi japoneze la tacos din pui, de la hawaiana sashimi la puiul cu sos jamaican jerk…

 

Piero della Francesca, Madona Milei

 

Un alt târg care a etalat bunătăţi a fost Wunder Markt, în apropiere de BASE. Un stand purtând însemnele creativităţii, cu peste 100 de expozanţi care prezintă produse artizanale, suveniruri şi curiozităţi: articole vintage, îmbrăcăminte, obiecte, creaţii artistice, accesorii…

Până în 24 decembrie, de la ferestrele ce dau spre Piaţa Domului, în fiecare zi, între 18.00 şi 18.30, au apărut muzicieni care au scandat pe note numărătoarea inversă până la 25 decembrie. Evenimentul a fost oferit de Ente Nazionale Austriaco în colaborare cu Primăria oraşului Milano. Muzicienii aparţin Orchestrei Filarmonice Italiene şi asociaţiei SONG Onlus

În faţa Domului s-a desfăşurat tradiţionalul concert oferit de Veneranda Fabbrica del Duomo. Soliştii veneţieni, sub bagheta dirijorului Claudio Scimone şi FuturOrchestra, compusă din tineri muzicieni din Ansamblul orchestrelor şi corurilor de tineri din Lombardia, au propus muzică de Vivaldi şi Mozart. 

Să nu uităm să amintim şi Concertul de Crăciun al Operei San Francesco pentru săraci, la Teatro Dal Verme. Pe scenă, muzicianul israelian Avi Avital, împreună cu Orchestra Barocca din Venezia. Au putut fi audiate unele dintre cele mai apreciate piese de Vivaldi şi Bach, cum ar fi Capriciu armonic sau Simfonia în do major pentru corzi şi bas continuu, dar şi altele, evocând atmosfera caldă a Crăciunului: cunoscutele Concerto Grosso de Corelli sau Pastorala pentru Sfâtul Crăciun de Manfredini.


De Anul Nou la Milano

 

În plus, a fost oferită o transcriere a Uverturii la Bărbierul din Sevilla realizată pentru ansamblu baroc. 

Concertul caritabil promovat de Opera San Francesco, inserat în stagiunea 2016-2017 a Seratelor Muzicale, a oferit publicului posibilitatea de a petrece o seară în compania marii muzici clasice şi, în acelaşi timp, de a susţine Opera San Francesco în datoria ei cotidiană şi concretă de a-i ajuta pe cei sărmani. OSF distribuie gratuit peste 2.500 de mese zilnic şi peste 33.500 de vizite medicale.

La Milano, în perioda Anului Nou, există numeroase întâlniri cu arta. Până în 8 ianuarie, potrivit unui obicei ce durează de câţiva ani, Palazzo Marino îi regalează pe milanezi cu vizionarea unei capodopere. Anul acesta este vorba despre Madona Milei, de Piero della Francesca, ce poate fi admirată în Sala Alessi.

 

Brad de Crăciun la Milano

La Museo Diocesano, fondat în 2001 de cardinalul Carlo Maria Martini pentru a sărbători 15 ani de activitate, a fost inaugurat noul complex muzeal al Chiliilor de la Sant’Eustorgio, care uneşte într-o singură entitate, Muzeul Diocesan, Muzeul Sant’Eustorgio, Capela Portinari şi basilica Sant’Eustorgio. Aici este expusă, până în 5 februarie 2017, Adoraţia Magilor, capodopera lui Albrecht Dürer, ce provine de la Galeriile Uffizi din Florenţa. Vizita continuă în basilica Sant’Eustorgio unde poate fi văzut Relicvarul, expresie a gustului orfevreriei lombarde de la începutul secolului al XX-lea, care păstează relicvele Magilor. 

 

Nicoletta Manni și Timofei Andriashenko


Teatro alla Scala va oferi, la acest sfârşit de an, baletul Romeo şi Julieta, în coregrafia lui Kenneth MacMillan, cu doi tineri balerini,  Nicoletta Manni şi Timofei Andriashenko, în cadrul programului Invito alla Scala. Spectacolul din 29 decembrie va fi reluat în 18 ianuarie 2017. Cei doi artişti, foarte tineri şi îndrăgostiţi atât pe scenă cât şi în viaţă, îi vor interpeta pe cei doi amanţi din Verona secolului al XVI-lea. Apreciaţi mai ales după prezenţa lor în show-ul tv al lui Roberto Bolle, ei vor regala publicul cu o interpretare proaspătă a celor doi eroi shakespearieni. 

 

Alessandra Ferri și Herman Cornejo în Romeo și Julieta

 

Aşteptată cu mare nerăbdare este însă, pentru 31 decembrie, revenirea, pentru un singur spectacol, a balerinei Alessandra Ferri (care s-a retras în 2007), care va dansa împreună cu argentinianul Herman Cornejo, prim balerin al American Ballet Theatre.

Nicoletta Manni, în vârstă de 25 de ani, este, din aprilie 2014, prim balerină a Baletului de la Scala, în timp ce Timofei, originar din Riga, ca şi Baryshnikov, are 22 de ani şi face parte din corpul de balet, deşi interpretează roluri de prim balerin alături de logodnica sa, ca în Lacul lebedelor, în coregrafia lui Ratmansky, care va pleca în turneu la Paris luna viitoare.

Nicoletta Manni a mai dansat în rolul Julietei, în timp ce pentru partenerul ei, Romeo reprezintă un debut.  “Din cuvintele lui Shakespeare am descoperit profunzimea acestor doi îndrăgostiţi, destinaţi periolului şi morţii. Pentru mine, Julieta înseamnă emoţia întâlnirii cu bărbatul vieţii ei”.

 

Petrecere în discotecă de Anul Nou la Milano

 

La Palazzo Reale sunt deschise trei expoziţii de neratat: Hokusai, Hiroshige, Utamaro. Locuri şi portrete ale Japoniei, Escher şi Rubens şi naşterea Barocului. Şi tot aici este deschisă o expoziţie care celebrează 90 de ani de la naşterea lui Arnaldo Pomodoro. Palatul este deschis pentru vizitatori până seara la ora 22.00.

Reamintim că, la mică distanţă de Piazza della Scala este expoziţia Madonna della Misericordia de Piero della Francesca. În timp ce la Mudec este găzduită retrospectiva celui mai mare artist afro-american contemporan, Jean Michel Basquiat, cu peste 140 de lucrări.

Fundaţia Prada oferă oraşului un spectaculos spaţiu dedicat Fotografiei, în Galleria Vittorio Emanuele.

 

Matera, cea mai mare Iesle vivantă din lume. Anul Nou cu formaţia Dire Straits

 

Peste 400 de figuranţi pentru Dies Natalis. Cea mai mare Iesle vivantă din lume, găzduită în sugestivul cadru al Sassi, a fost inaugurată în 17 decembrie, dând undă verde evenimentelor din viitoarea Capitală Europeană a Culturii din 2019.

 

Minunatul oraș Matera luminat de Anul Nou

 

În acest sit UNESCO, scenografie naturală pentru filme-cult, de la pasolinianul Evanghelia după Matei (Vangelo secondo Matteo) la hollywoodianul The Passion în regia lui Mel Gibson, Ieslea vivantă devine un adevărat simbol al Materei, “citta dei Sassi” (cetatea grotelor naturale şi a arhitecturii rupestre). Parcursul pleacă de la Biserica Santa Maria dell’Idris şi se desfăşoară de-a lungul grotei Sasso Caveoso, unde peste 400 de figuranţi interpretează, printre lumini şi video-mapping, rolurile clasice (Sfânta famile, păstorii, îngerii, Magii) pentru a reconstitui momentul-cheie al Naşterii lui Iisus. 

 

Sărbătoare pe străzile din Matera

 

În afară de Iesle, nu trebuie ratată vizitarea bijuteriilor de artă, simple şi rafinate, ale oraşului: biserica Santa Maria de Idris, decorată cu fresce naive, San Pietro Caveoso, suspendat deasupra torentului Gravina, cripta Sfântului Nicola dei Greci şi biserica Madonna delle Virtù, săpată în piatră. În oraşul “de sus”, adică în afara grotelor, este o înşiruire de biserici romanice şi baroce - de la Dom, care domină grotele, la Biserica Purgatoriului, dar şi piaţete şi belvedere, reşedinţe ale vechii nobilimi, cum ar fi  Palazzo Lanfranchi şi Palazzo Pomarici (astăzi sediu al MUSMA (Muzeul Sculpturii Contemporane), cu operele lui Baj şi Cascella, Pomodoro şi Duchamp). 

 

Sassi din San Pietro Barisano la Matera

 

Nu lipsesc în această perioadă expoziţiile, concertele, degustările.  

Crăciun aşa cum era la Madera este o expoziţie în sugestiva arhitectură a Casei Cava, cu fotografii în alb-negru, De la Crăciunul sub planetariu, întâlnire penru cei mici în spaţiile Primăriei, la Matera Ice Christmas Village, evenimente de video painting şi dj set, proiecţii şi speialităţi italieneşti în piaţa San Pietro Barisano sunt tot atâtea momente de intrare în atmosfera Crăciunului şi a Anului Nou. 

 

Presepi cu unul din Regii Magi la Matera

 

În plus, în opt biserici din oraş sunt programate concerte cu muzică de Vivaldi, pe lângă tradiţionalul Concert de San Silvestro din piaţa Vittorio Veneto, în care vor putea fi ascultaţi protagoniştii formaţiei Dire Straits Legacy, istorica trupă de rock care se întoarce (fără Mark Mark Knopfler), propunând piesele sale evergreen, de la Sultan of Swing la Romeo&Juliet.

 

În așteptarea Anului Nou la Matera

 

Nu lipsesc la Matera locaţii speciale, cum ar fi Palazzo Gattini, o reşedinţă nobiliară transformată într-un hotel de lux, cu Spa, săpat în grote şi în bazinele palatului. Ca o alternativă, micul han fermecător Corte San Pietro, săpat şi el în case-grotă. Şi, desigur, o rezervare la La Gatta Buia, oferă prilejul descoperirii celor mai inovatoare mâncăruri.

 

Alegeţi între Patinaj în Hyde Park şi Tower Bridge, la Londra

 

Dacă sunteţi cuprinşi de spiritul sărbătorilor, Hyde Park găzduieşte, ca în fiecare an, enormul târg Winter Wonderland, unde se găsesc de toate, de la patinaj pe ghiaţă la curse de shopping pentru Crăciun şi Anul Nou. Dar, după evenimentele de la Berlin, s-au întărit măsurile de securitate. Poliţia a anunţat că multe străzi din jurul Palatului Buckingham vor fi închise în tipul schimbării gărzii. 

 

Brad de Crăciun în Trafalguar Square

 

În Trafalgar Square au putut fi ascultate cântece de Crăciun, Kew Gardens a pregătit o promenadă luminată feeric în somptuoasele sale grădini, South Bank a oferit la rândul ei un târg cu specialităţi culinare pentru cine iubeşte genul “milled wine” (vin roşu amestecat cu mirodenii), “mince pies” (plăcintă cu fructe uscate specifică sărbătorilor) şi alte specialităţi de sezon. Dacă preferaţi să faceţi shopping, puteţi profita de scăderea lirei după Brexit şi de discount-urile care au început de Sfântul Ştefan. 

 

Anul Nou pe gheață la Londra

 

Biletele pentru a urmări de aproape focurile de artificii de pe Tamisa, care salută sosirea noului an, sunt deja epuizate, dar de pe colinele Primrose Hill sau Hampstead Heath veţi putea admira, de la distanţă, spectacolul.

 

Artificii pe Tamisa

 

Mare inovator, precursor al Pop Art, primul american care a fost premiat la Bienala de la Veneţia, Robert Rauschenberg, a fost unul dintre cei mai prolifici artişti de după război, traversând mişcări artistice şi avangarde, fără a face cu adevărat parte din ele. O retrospectivă la Tate Modern celebrează versatilitatea lui de-a lungul a 60 de ani de carieră, din anii 50 până la sfârşitul vieţii, încheiate în atelierul său, cu o pictură terminată numai pe jumătate, în 2008. 

 

Decorații de Crăciun pe străzile Londrei

 

“Motivaţia lui principală era curiozitatea – afirmă fiul lui, Christopher. A crezut întotdeauna că odată ce ai terminat o lucrare, trebuie să treci la altceva”. Retrospectiva găzduieşte toate lucrările sale importante: faimoasele opere tridimensionale  în care pictura şi sculptura se topesc una în alta, cum ar fi capra împăiată şi patul sprijinit de perete, pictate ca şi cum ar fi fost o pânză, serigrafia lui JFK, creată în aceeaşi tehnică folosită de Andy Warhol, desenul în stilul lui  De Kooning, incursiuni în dans şi teatru.

 

Focuri de artificii la Londra

 

Pentru iubitorii arhitecturii, Londra aminteşte şi de Zaha Hadid, arhitecta-star dispărută recent, după ce a proiectat opere în întreaga lume, printre care şi Maxxi din Roma. Serpentine Sackler Gallery expune proiecte ale edificiilor ei, caligrafii şi note referitoare la construcţii, în timp ce Muzeul Ştiinţei inaugurează o nouă galerie, creată de ea, dedicată matematicii, în care sunt expuse obiecte vechi şi calculatoare rudimentare, registre de casă, o maşină Enigma folosită pentru a cifra mesaje în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Winter Wonderland la Londra

 

Southbank Christmas Market

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel