Brexit. Boris Johnson - Jean-Claude Juncker, întâlnire la Luxemburg

Brexit
Brexit

Premierul britanic Boris Johnson se întâlneşte luni cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker pentru prima dată de când a preluat şefia guvernului de la Londra. 

Întâlnirea are loc într-un context în care eforturile de a împiedica o retragere fără acord a Marii Britanii din Uniunea Europeană, la 31 octombrie, nu au dus până acum la progrese semnificative, relatează dpa şi AFP. La discuţii va participa şi negociatorul Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, iar Boris Johnson are prevăzută ulterior o întrevedere cu premierul luxemburghez Xavier Bettel şi o conferinţă de presă comună cu acesta.

Devenit prim-ministru în iulie, Johnson s-a angajat să nu accepte o nouă amânare a Brexitului, refuzând totodată să accepte termenii acordului negociat cu Bruxelles în vederea unei tranziţii "line". La discuţiile de luni, care au loc la Luxemburg, oraşul lui Juncker, Johnson va arăta clar că "va respinge o nouă extindere, dacă i se va propune", a afirmat o sursă guvernamentală de la Londra care a cerut să i se păstreze anonimatul.

"Nu sunt semne de progres"

Dacă Johnson a manifestat un optimism prudent în ce priveşte ajungerea la un acord, în schimb la Bruxelles nemulţumirea este în creştere, în lipsa unor propuneri concrete ale Londrei. "Nu sunt semne de progres", a declarat duminică pentru dpa un diplomat al UE care a solicitat de asemenea anonimatul.

Londra respinge în special introducerea aşa-zisei clauze de backstop, menită să prevină reinstituirea de controale la frontieră între Republica Irlanda, care va rămâne membră a UE, şi Irlanda de nord, parte a Regatului Unit, având în vedere că frontiera deschisă este un element fundamental al acordului de pace din insula divizată.

Discuţii tehnice cu Comisia Europeană

Negociatorul britanic pentru Brexit, David Frost, a purtat în ultimele săptămâni discuţii tehnice cu Comisia Europeană pentru a găsi "soluţii funcţionale" care să permită renunţarea la clauza de backstop, soluţii ce privesc "vămile şi gestionarea produselor industriale şi agricole pe o bază comună în insula Irlanda", a explicat un responsabil guvernamental de la Londra.

Totuşi, Jean-Claude Juncker a declarat că nu este optimist în ce priveşte posibilitatea de a găsi aranjamente alternative la backstop, într-un interviu difuzat duminică de postul german Deutschlandfunk. În lipsa unui acord privind tranziţia după Brexit, aplicarea regulilor UE în Marea Britanie ar înceta brusc, ceea ce ar putea determina disfuncţionalităţi şi costuri economice serioase de ambele părţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel