Brădișteanu nu scapă de dosarul privind achizițiile de aparatură pentru penitenciare

Lumea Justiție scrie că medicul  Șerban Brădișteanu a revenit în atenția Direcția Națională Anticorupție în dosarul "Achizitii de aparatura pentru sistemul penitenciar". În acest dosar mai este rejudecată și fosta conducere a ANP formată din magistratul Emilian Stănișor și Nicolae Binișor, dar si  fostul ministru al Sănătății, medicul Daniela Bartoș

După dosarul intrumentat de procurori pentru favorizarea infractorului, în cazul Adrian Năstase, medicul Șerban Brădișteanu mai are un dosar la DNA, unde este acuzat de  abuz în serviciu și de mită în dosarul de "achiziții de aparatură pentru sistemul penitenciar" și pentru spitalul "Prof. dr. C.Angelescu" al Ministerului Justiției. Rejudecarea se face în urma deciziei Curții de Apel București. Dosarul, aflat la al zecelea termen, este în faza administrării de probe și audierii unor martori din străinătate.

Medicul Brădișteanu a ajuns pe mâinile Justiției după ce pe 22 martie 2007, procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru abuz de serviciu contra intereselor publice în formă calificată și luare de mită în formă continuată. Anchetatorii au susținut că în perioada 2001-2002, medicul, în calitate de președinte al comisiei de evaluare a unei licitații organizate de Ministerul Justiției, a încălcat normele legale de atribuire a contractelor de achiziționare, din bani publici, pentru echipamente medicale pentru spitale din sistemul penitenciar și pentru spitalul "Prof. dr.C. Angelescu".

DNA a constatat că medicul chirurg a favorizat firmele CC MED AG-Elvetia și BIOMEDICA GmbH-Austria prin atribuirea contractelor de furnizare de produse. El a cauzat "un prejudiciu real în daună Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) în valoare de 9.169.606 de euro". În schimbul favorizarii la licitație a firmelor menționate, prin folosirea abuzivă a poziției pe care o ocupa, Brădișteanu ar fi primit sumele de 500.000 de dolari si 3.594.333 de euro, în conturile unei firme d-ale lui din Insulele Virgine Britanice. Banii primiți ar fi reprezentat mita pentru activitatea desfășurată în cadrul comisiei de evaluare a licitației, potrivit luju.ro.

Judecatoarea Elena Burlan, de la Tribunalul București, l-a achitat, pe 3 decembrie 2009, pe medicul Brădișteanu. Curtea de Apel București, care a judecat contestația DNA împotriva deciziei de achitare a medicului, a decis, pe 13 decembrie 2010, ca dosarul lui să fie trimis spre rejudecare la fond.

Dosarul a picat inițial la aceeași judecătoare, care-l mai achitase o dată, Elena Burlan, iar aceasta a decis să se abțină de la judecarea acestui dosar. Completul, care a preluat dosarul, a admis audierea conducerii ANP de la data realizării licitației, a ex-managerului spitalului Penitenciar Rahova, dar și a fostului ministru al Sănătății, Daniela Bartoș, care este colegă cu medicul Brădișteanu la Spitalul de Urgență Floreasca.

De asemenea, s-a dispus refacerea expertizelor tehnică și contabilă de către aceiași experți desemnați în prima fază de judecare. Va mai fi verificat dacă cele două firme, care au câștigat licitația, erau autorizate să vândă echipamentele medicale în România  și să asigure instalarea, punerea în funțiune și asistența lor tehnică. De asemenea, va mai fi verificat dacă documentele cu privire la atestarea eligibilității prevăzute de documentația de licitație, depuse de către cele două firme, întruneau condițiile legale pentru a fi acceptate de Ministerul Justiției.

Următorul termen de judecată este pe 14 decembrie 2012. Situația chirurgului Brădișteanu este însă îngreunată de noul dosar în care DNA l-a trimis în judecata pentru acuzația de favorizare a infractorului, în urma internării de urgență după tentativă de suicid, a deținutului Adrian Năstase. Decizia DNA în cazul favorizării infractorului a venit la doar o zi după ce Curtea de Apel București a decis să-i scadă lui Năstase, din perioada de executare a pedepsei, cele 7 zile de internare.

Vezi aici soluțiile din dosarul Achiziții aparatură

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel