Avocatul Poporului a cerut CSM să reanalizeze numirile la instanţa supremă

avocatul-poporului
avocatul-poporului

Avocatul Poporului a sesizat CSM cu privire la numirea, promovarea şi transferarea judecătorilor, arătând că judecătorii de la toare instanţele se numesc în funcţie prin decret al preşedintelui României şi dobândesc inamovibilitate de la data numirii, potrivit unui comunicat remis miercuri.

 În acest context, promovarea şi transferarea judecătorilor se poate face "doar după actul numirii prin decret prezidenţial", se arată în comunicatul postat pe site-ul instituţiei. Astfel, CSM propune preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii.

 În opinia Avocatului Poporului, CSM nu ar putea numi judecători la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nici direct şi nici prin transfer sau promovare. Această concluzie desprinsă din prevederile Constiuţiei revizuite era valabilă şi în Constituţia din 1991, precizează Avocatul Poporului.

 "În consecinţă, instituţia Avocatul Poporului a solicitat CSM reanalizarea modului în care au fost făcute numirile, promovările şi transferul în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere că este afectat dreptul cetăţenilor la un proces echitabil", se precizează în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel