Alegerile prezidențiale se repetă în Austria. Când vor avea loc

Noile alegeri prezidențiale din Austria vor fi organizate pe 2 octombrie, candidații fiind independentul susținut de Verzi, Alexander Van der Bellen, și reprezentantul extremei drepte Norbert Hofer, după invalidarea celui de-al doilea tur de scrutin din 22 mai de către Curtea Constituțională austriacă, a anunțat marți guvernul de la Viena, transmite AFP.

Data de 2 octombrie, propusă de Ministerul de Interne, a fost aprobată de Consiliul de Miniștri, a declarat cancelarul social-democrat Christian Kern, la finalul reuniunii.

Curtea Constituțională din Austria a invalidat vineri alegerile prezidențiale din 22 mai, pe motiv că au existat iregularități la numărarea voturilor, și a decis repetarea celui de-al doilea tur de scrutin în întreaga țară. Instanța a explicat că a folosit standarde stricte cu privire la aplicarea normelor electorale. Martori au declarat că s-au constatat nereguli în modul de numărare a voturilor, printre care procesarea voturilor prin corespondență mai devreme decât ar fi trebuit.

Partidul Libertății (FPOe, de extremă dreapta) a depus o contestație la Curtea Constituțională prin care punea sub semnul întrebării legalitatea scrutinului în urma cărora candidatul său, Norbert Hofer, a fost învins la o diferență de sub 1% din voturi de independentul susținut de Verzi, Alexander Van der Bellen, voturile prin corespondență fiind decisive.

Van der Bellen, care urma în principiu să-și preia funcția la 8 iulie, a câștigat alegerile obținând cu 30.863 de voturi mai mult decât Hofer, acumulând 50,3% din sufragii în cel de al doilea tur de scrutin. Partidul lui Hofer, care a eșuat în tentativa de a deveni primul șef de stat european provenit dintr-o formațiune de extrema dreaptă, a insistat că scrutinul a fost marcat de o serie de nereguli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel