Ministrul Adrian Câciu a vorbit despre situația economică a României.
În cadrul unui interviu exclusiv pentru DC News, Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a vorbit despre situația economică a României.
„Estimați că România se află într-o situație economică dificilă anula acesta?“, a întrebat Bogdan Chirieac.
„Eu am spus cam de 2 ani că situația e complicată, dar nu e complicată situația economică a României, ci există o tranziție la un alt tip de economie, o descentralizare a globalizării. După anii 2020 a început o altă paradigmă economică în lume. Dincolo de frământările geopolitice, de influența Chinei în zona Asia-Pacific, dar nu numai, dincolo de inflația istorică - mulți nu au prins inflație de 2 cifre nici în România, nici în afară.
Pe de altă parte, apariția unui conflict la marginea Europei, frământările din zona Mării Roșii etc., creează situația complicată, dar cu toate acestea, economia României a dovedit o reziliență pe care mulți nu au fi pariat.“, a spus Adrian Câciu.
„Fiindcă am avut un milion de micro-întreprinderi“, a replicat Bogdan Chirieac.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Câte IMM-uri s-au „prăpădit” din cauza PNRR. Ministrul Câciu vine cu toate cifrele din acest plan
„Am avut un milion de micro-întreprinderi, avem oameni de afaceri consecvenți, am avut și stabilitate politică. Această stabilitate a atras investiții. Totuși, 16-17 miliarde de euro numai investiții străine directe nu sunt de ici-colea. Anul acesta se deschid 7 fabrici, sunt peste 4.000 de locuri de muncă ce se creează acolo. Deși economia României este într-o situație complicată din cauza problemelor regionale, economia va avea în continuare, fiind și emergentă, creșteri peste media Uniunii Europene. Chiar dublu față de media UE“, a spus ministru.
„Deci nu ar trebui să ne îngrijorăm foarte tare nici anul ăsta, nici în 2025?“, a întrebat Bogdan Chirieac.
„Nu!“, a spus ministru.
„Va exista o nouă majorare de impozite? Domnul Boloș se uită la noi și spune că anul viitor ne arde“, a adăugat Bogdan Chirieac.
„Există anumite chestiuni care sunt prinse în PNRR și pe care încercăm să le negociem cu Comisia Europeană. Acolo vorbim de eliminarea facilităților date economicului. Este exclus să se crească TVA-ul. România ar trebui să facă o reformă fiscală, să scadă impozitarea pe muncă și să echilibreze din impozitarea pe capital.
Eu mă desprind de cei care spun că rezolvarea fiscală a României se face numai pe partea de taxare. Această rezolvare se face pe partea de creștere a administrării taxării. Și în PNRR e prevăzut ca din colectare să se strâng 2,5% din PIB în plus“, a spus ministrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu