Cel puțin 20 de state membre ale Uniunii Europene vor semna săptămâna viitoare un pact privind apărarea comună, inițiativă promovată de Franța și Germania, pentru finanțarea și dezvoltarea infrastructurii militare comune.
Parisul și Berlinul speră ca acordul să fie semnat pe 13 noiembrie la Bruxelles, iar Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO) ar putea fi cel mai mare salt în politica de apărare a UE în ultimele decenii.
Totuși, încă existe diferențe de opinie între Franța și Germania cu privire la ceea ce ar trebui să facă țările semnatare ale noului pact. În timp ce Franța dorește ca un nucleu de țări să contribuie la PESCO cu bani, echipamente militare și disponibilitatea de a interveni peste hotare, Germania încearcă să extindă acordul pentru a include cât mai multe state, ceea ce în opinia unor experți ar putea să îl facă mai puțin eficient.
Aceasta trebuie să ducă la un nivel superior de angajament dacă va funcționa. Uniunea Europeană are deja o mulțime de forumuri pentru discuții, a spus un oficial european, care a descris PESCO drept o 'căsătorie defensivă'.
Până în prezent, Franța, Germania, Italia, Spania și alte cel puțin 16 țări din UE și-au exprimat intenția de a adera la această inițiativă, care ar urma să fie lansată oficial la Consiliul European de iarnă, din luna decembrie.
Unele țări membre, printre care Danemarca, Portugalia și Malta, încă nu s-au pronunțat public în legătură cu PESCO, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu