Acord de creștere cu 30% pe bugetul cercetării pentru 2017

La solicitarea Coalitiei Nationale pentru Modernizarea Romaniei (CNMR), Comisiile reunite pentru invatamant, stiinta, tineret si sport si pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor au organizat astazi, 3 octombrie 2016, intalnirea de lucru privind bugetul educatiei si cercetarii romanesti pentru anul 2017.

La intalnire au fost invitati si ministrii Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS) si Finantelor Publice, fiind prezent doar Secretarul de stat din partea MENCS, domnul Mihai Dima, delegat doar pe domeniul cercetarii.

Presedintele CNMR, domnul Alexandru Cumpanasu, a sustinut inca de la inceputul dezbaterii un obiectiv foarte clar definit pentru domeniul educatiei, respectiv o crestere de 13% anual pentru invatamant pentru a atinge nivelul de 6% din PIB in 2020, scrie AID.

In ceea ce priveste bugetul alocat cercetarii, presedintele CNMR considera ca este necesara o crestere treptata, incepand cu o crestere de 30% in anul 2017, astfel incat pana in 2020 sa se ajunga la 1% din PIB din fondurile bugetare pentru a respecta angajamentul pe care Romania si l-a asumat fata de Comisia Europeana.

Domnul Sorin Cimpeanu, presedinte al Consiliului National al Rectorilor si vicepresedinte CNMR, a evidentiat problemele existente in domeniul educatiei, ajungand la urmatoarele solutii: necesitatea unui buget adecvat printr-o crestere succesiva de 13%, importanta reglementarii acestei masuri, precum si compensarea deficitului de imagine asupra educatiei.

[citeste si]

De asemenea, ceilalti membri CNMR, cu expertiza in domeniul educatiei, au sustinut si argumentat masurile enuntate de catre presedintele CNMR, facand in acelasi timp o radiografiere a problemelor si neajunsurilor din sistemul de invatamant romanesc,

Atat presedintele Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport, domnul deputat Adrian Nicolae, cat si presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera, domnul deputat Viorel Stefan, au declarat ca sunt de acord si vor sustine masurile propuse de CNMR pentru bugetul educatiei si cercetarii, apreciind maniera rationala materializată în cresterile progresive pe cele doua domenii.

La randul sau, Secretarul de stat din cadrul MENCS, domnul Mihai Dima, a precizat ca Ministerul Educatiei sustine cresterea cu 30% pe bugetul cercetarii, pentru cresterea de 13% in domeniul educatiei Secretarul de stat neavand mandat.

Pe parcursul intalnirii, membrii CNMR au criticat atitudinea lipsita de respect si profesionalism a conducerii Ministerului Finantelor Publice atat fata de reprezentantii Parlamentului, cat si fata de numarul mare de cetateni reprezentati de CNMR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel