Psihologii Hanibal Dumitrașcu și Ilie Marinescu, despre imaginile de la Cimitirul Eternitatea

Scene incredibile au avut loc duminică la Cimitirul Eternitatea. Zeci de oameni care nu au cunoscut-o personal pe Marioara Zăvoranu s-au strâns în acest loc și s-au călcat în picioare doar-doar vor vedea imaginile durerii.

Oamenii au plecat de-acasă pentru a vedea un mort care nu era al lor. Au stat ore-n șir pe la niște porți închise și s-au bătut cu lumea pentru că nu au putut să intre în cimitir. Ba mai mult decât atât, unii dintre ei nu știau nici măcar de ce au venit acolo. "Am venit să îi aprind o lumânare Marioarei Murărescu", a fost replica unei femei care a stat ore în șir la poartea Cimitirului Eternitarea.

Psihologii Hanibal Dumitrașcu și Ilie Marinescu, contactați de DC News, au dat explicații cu privire la scenele grotești care au avut loc duminică la Cimitirul Eternitatea.

"Este o vorbă românească ce se potrivește în această situație: se înghesuie ca la mort. În primul rând, cred că o bună parte a societății românești nu a făcut pasul din premodernitate în contemporaneitate. Din păcate, mulți dintre cei care au fost prezenți în fața Cimitirului Eternitatea sunt persoane care au experimentat mai degrabă eșecuri de-a lungul vieții lor.

Sunt absolut convins că cei mai mulți dintre ei sunt persoane cu venituri modeste și cu o serie întreagă de frustrări personale care pur și simplu i-a ținut departe de acel echilbru în viață care să le dea și demnitatea și posibilitatea de a conștientiza foarte exact situația în care se găseau azi.

Prin urmare, eu cred că mulțimea de la Cimitirul Eternitatea este o gloată; în termeni foarte clari. Spun o gloată pentru că s-a mișcat cu furie și cu extrem de multă emoție. Revolta pe care am văzut-o nu este generată de probleme autentice ale comunități și nici ale vieții lor personale. Oamenii aceia nu au ajuns niciodată la demnitatea de cetățean... Spre exemplu să fi ieșit în stradă atunci când Guvernul Boc le-a tăiat pensiile și salariile. Iată una dintre trăsăturile gloatei: indivizi care au experimentat eșecuri și care sunt purtați în stradă de frustrări".

VEZI ȘI: Soția lui Mădălin Ionescu, umilită la cimitirul Eternitarea: Este revoltător

Întrebat dacă se poate vorbi despre fenomenul "am fost acolo", psihologul Hanibal Dumitrașcu ne-a spus: "Toți sunt martori, trăiesc povestea și o duc mai departe. Haideți să fim serioși. Noi nu avem voie și nu trebuie să vorbim doar despre gloata care vânată de o emoție puternică s-a revoltat în fața porților cimitirului. Trebuie să vorbim și de personajele care sunt la fel de incomplete sub aspect educațional și moral care au împins la această confruntare. Primul personaj în acez caz este Oana Zăvoranu. Oamenii ca ea trăiesc din ceartă, conflict și expunere în spațiul public a tot ce este legat de viața lor".

Unii dintre oamenii care au venit la Cimitirul Eternitatea au zis că "sunt acolo pentru a-și lua rămas-bun de la un cetățean român" sau... pentru a-i aprinde o lumânare Marioarei Murărescu.

Despre acest subiect, psihologul Hanibal Dumitrașcu ne-a mai declarat: "Confuzia este cvasi-generală. Unii dintre oamenii prezenți la Cimitirul Eternitatea au o capacitate extrem de precară de a testa realitatea, dar mai puternică decât realitatea este povestea care provoacă umor, care provoacă această descărcare electrică a mulțumii care trebuie să-și reverse energia într-un fel sau altul. Dacă nu ai un scop autentic legat de propria-ți viață... îți reverși energia în mijlocul gloatei".

Ce spune psihologul Ilie Marinescu

În plus, contactat de DC News, psihologul Ilie Marinescu a spus referitor la scenele de duminică de la Cimitirul Eternitatea: "Este un fel de vaiorism care îl determină pe om să participe la astfel de evenimente care nu îi influențează viața în mod direct. Sunt oameni care își lasă deoparte probleme personale și se preocupă de problemele altora". Psihologul a mai zis că, pe vremuri, când "trecea mortul" era un semn de respect ca oamenii să iasă la poartă, dar nimeni nu se ducea la cimitir pentru a-și lua rămas-bun de la o persoană necunoscută.

VEZI ȘI: Scene teribile la Cimitirul Eternitarea. Mara Bănică: Mi se pare mai mult decât macabru

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel