Oana Stănciulescu, scrisoare deschisă către Ambasada Statului Israel

Oana Stănciulescu a transmis o scrisoare deschisă către Amabasada Statului Israel la București, după ce reprezentanța diplomatică s-a declarat "îngrijorată" de numirea jurnalistei în CA TVR. Pornind de la presupunerea că Ambasada nu a avut ocazia să efectueze o documentare temeinică pe tema intervențiilor sale publice legate pe subiectul Legii 217/2015, Oana Stănciulescu face trimitere la un material video cu declarații ale sale privind subiectele aduse în discuție de detractorii săi. În plus, jurnalista face și un apel către ambasadorul Statului Israel în România, Tamar Samash, de a exprima "un punct de vedere actualizat" după vizionarea clipului. 

„Ambasada Statului Israel la București a aflat cu îngrijorare despre numirea într-o funcție-cheie, în cadrul Televiziunii de Stat, a doamnei Oana Stănciulescu, jurnalist cu experiență, dar cu nenumărate exprimări publice antisemite și simpatii vădite față de Mișcarea Legionară. Amintim că, prin afirmațiile sale, doamna Stănciulescu a pus la îndoială existența Holocaustului și s-a identificat cu lideri ai Mișcării Legionare, responsabili pentru ororile Holocaustului din România", se arăta în reacția oficială a Ambasadei statului Israel privind numirea jurnalisteioanei Stănciulescu în funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al TVR.

Vă prezentăm integral scrisoarea deschisă trimisă de Oana Stanciulescu către Ambasada Statului Israel la Bucureşti, în urma recției oficiale legată de acest subiect.

"Excelenţei Sale doamna Tamar Samash, Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Statului Israel în România"

Doamnă Ambasador,

Am primit cu multă dezamăgire vestea că misiunea diplomatică a Israelului la Bucureşti şi-a exprimat un punct de vedere atât de dur - și, după cum voi arăta în această scrisoare, nefundamentat – cu privire la persoana şi activitatea mea jurnalistică. Deși odată cu nominalizarea în Consiliul de Administrație al Televiziunii Române, atacurile la adresa mea au fost declanșate brusc și din zone politice sau administrative care nu-și exprimaseră anterior nicio nemulțumire cu privire la prestația mea publică, am avut convingerea că ultimele zile au permis oricui interesat de acest scandal artificial să se convingă singur cu privire la validitatea "acuzațiilor" ce mi se aduc.

Constat, însă, ca îmi revine obligația de a-mi demonstra "nevinovația", deși unul dintre principiile fundamentale ale democrației – în numele căreia activează acuzatorii mei publici – ne învață că acuzațiile trebuie probate, nu demontate.

Citește și: Oana Stănciulescu, răspuns pentru "Elie Wiesel": Nu pot ignora

Această scrisoare deschisă adresată Excelenței Voastre e însoțită de un scurt material video, o sinteză a celor mai relevante declarații ale mele cu privire la subiectele aduse în discuție de detractorii mei. Am preferat să fac apel la arhiva de presă în locul unei scrisori de intenție, pentru că nu aș vrea să las nimănui senzația că discursul sau convingerile mele pot suferi modificări în funcție de numărul semnatarilor unei scrisori insultătoare. Așadar, vă trimit acest clip video, un colaj al mai multor intervenții pe care le-am avut pe subiectul Legii 217/2015, pentru că dezbaterile privind acest act normativ sunt cele care au servit drept pretext pentru atacul subit lansat odată cu nominalizarea mea în CA al TVR.

Am fost acuzață de susținerea Mișcării Legionare. În înregistrarea anexată, de câteva ori și pe parcursul mai multor emisiuni – toate realizate înainte de a fi calomniată public –, spun (cu regret mă văd în situația de a mă autocita): "Nu sunt legionară, simpatizez cu partidele istorice, PNȚ și PNL, de la începutul anilor 1990" (...) Aș vrea să menționez, și voi face asta ca un laitmotiv toată seara, că nu sunt legionară. (...) Felicit comunitatea evreiască, am facut-o de atâtea ori, pentru că își apără drepturile. Își apără valorile, eroii, suferințele. Știu să o facă. Ar fi bine să știm și noi. (...) Cum nu vorbesc nici despre crimele lui Sima, ale legionarilor, cu care nu sunt, Doamne ferește, de acord nici eu și nici vreun om zdravăn la cap (...) Nu suntem de acord cu minimalizarea Holocaustului, nu suntem de acord cu excesele, crimele abominabile făcute de Mișcarea Legionară".

Citește și: Oana Stănciulescu, pusă la zid. Rareș Bogdan, reacție virulentă: Vor război, au război

Am fost acuzată, și aceasta e motivul pentru care calomniatorii mei, indiferent de funcția publică pe care o dețin, vor răspunde în fața instanței de judecată, de negarea sau punerea sub semnul întrebării a Holocaustului. Deși o astfel de acuzație abjectă nu ar trebui nici măcar ascultată, cu atât mai puțin luată în considerare, pentru apărarea reputației mele în fața acestei infamii, lămuresc (tot cu citate din emisiuni anterioare nominalizarii mele ca membru in CA al TVR) poziția mea exprimată public: "Nu e vorba despre Holocaust, nu e vorba despre evrei, toată lumea trebuie să înțeleagă că nu asta punem în discuție (privind dezbaterile pe Legea 217/2015), ferească Dumnezeu! (...) Eu nu discut aici și cred că niciun om zdravăn la cap din România nu discută despre Holocaust. Nu vorbim despre minimalizare (...) Noua lege a lui Crin Antonescu adaugă si minimalizarea (ca infracțiune, privind Holocaustul). În regulă. Să se facă închisoare și pentru minimalizarea Holocaustului. Nu despre asta vorbesc eu".

În aceste condiții, pornind de la presupunerea că Ambasada nu a avut ocazia să efectueze o documentare temeinică pe tema intervențiilor mele publice, și nici nu ar fi avut de ce să o facă, fac apel la Excelența Voastră pentru a exprima un punct de vedere actualizat, după vizionarea înregistrărilor pe care le trimit.

Citește și: Cazul Oana Stănciulescu. Ce spun Dan Puric, Radu Tudor și Cozmin Gușă

Mi-e greu să cred că un om care spune "nu contest Holocaustul și niciun om zdravăn la cap nu cred că o face" poate fi acuzat, altfel decât printr-o manipulare, de negarea suferințelor evreilor în ce de-al Doilea Război Mondial.Mi-e greu să accept că unui om care declară în repetate rânduri "nu sunt legionar" i se poate aduce acuzația că își declară apartenența la Mișcarea legionară.

Și mi-e absolut imposibil să admit că, după publicarea de către mine a acestui material video extrem de relevant, un om de bună credință își poate menține acuzațiile la adresa mea.

https://www.youtube.com/watch?v=SVf8WJ9mEng

Cu stimă, Oana Stănciulescu"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel