Gheorghe Borcean, noul președinte CMR, detalii despre schimbarea de strategie a Colegiului Medicilor

Noul președinte al Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, a explicat DCNews care va fi strategia forului de reglementare din lumea medicală.

”Este un mandat foarte scurt, până în decembrie, ne-a declarat dr. Gheorghe Borcean, când vor avea loc alegeri generale în CMR. Ca urmare, nu putem decât să continuăm proiectele începute în mandatul prof. Astărăstoae. De exemplu,  parteneriatele pe care CMR le-a dezvoltat cu organizațiile de pacienți sau cu alte asociații din societatea civilă. Evident, vom sprijini medicii care se confruntă cu probleme, vom interveni în cazurile punctuale care apar. Vom continua demersurile pentru schimbarea statutului medicului, de funcționar public, dar acesta este un efort pe termen lung, necesită multe dezbateri. Legea de aprobare a ordonanței potrivit căreia medicul nu este funcționar public a fost promulgată în 2014. Dar, pe de altă parte, există decizia ICCJ, care are valoare de lege și stabilește că unii medici au această calitate.  Aș vrea să fac o distincție importantă: nu despre mult blamata plată informală este vorba, nu despre răspunderea penală pentru cei care primesc bani pentru actele medicale. Chiar dacă ar exista condiții economice pentru creșterea de zece ori a salariilor, iar nevoia unor plăți suplimentare nu s-ar mai pune, tot rămâne important ca medicii să nu fie funcționari publici. Nu este bine pentru pacienți ca medicul să se fie subordonat al statului, să reprezinte interesele statului, nu pe ale pacientului”.

Strategia: evitarea conflictului, obținerea consensului

Care va fi strategia folosită în atingerea obiectivelor, l-am întrebat pe noul președinte al CMR? ”Dacă obiectivele rămân, cel puțin până în decembrie aceleași, ca notă personală vreau să promovez deschiderea spre colaborarea cu ceilalți actori sociali, a răspuns dr. Borcean. Nu agreez conflictul, nu o să mă vedeți în dispute televizate sau confruntări. Răspund, explic, intervin, dar nu mă voi lăsa antrenat în conflicte de acest tip. Cred că putem obține mai mult prin dialog și cooperare. De la înființarea Colegiului, am condus un departament unde potențialul conflictual este imens. Au fost sute de cazuri de medici sancționați, unii chiar și cu pierderea dreptului de practică, dar pentru că s-a acționat în limita regulamentului și a legii, pentru că am explicat și discutat deciziile, toți au înețeles și respectat hotărârile, nu a fost niciun scandal”.

Gheorghe Borcean a fost ales vineri în funcția de președinte de către Biroul CMR, după ce prof. Vasile Astărăstoae și-a dat demisia. În funcția de vicepreședinte, eliberată de  dr. Borcean,  a fost ales prof. Mircea Cinteză.  Dr. Borcean a fost vicepreședinte al CMR, de la înființare, și a condus Departamentul de Jurisdicție Profesională, care validează sancțiunile pe care le primesc medicii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel