EXCLUSIV  Maratonul Arhitectonic al anului 2016

Festivalul Internaţional de Arhitectură este locul în care comunitatea arhitecţilor din toată lumea se reuneşte pentru a celebra, a învăţa, a schimba idei şi a se inspira. Este cel mai mare eveniment anual de arhitectură din lume.

Festivalul Internaţional de Arhitectură este locul în care comunitatea arhitecţilor din toată lumea se reuneşte pentru a celebra, a învăţa, a schimba idei şi a se inspira. Este cel mai mare eveniment anual de arhitectură din lume.

După patru ani în care s-a desfăşurat în Singapore, Festivalul a revenit anul acesta în Europa şi s-a desfăşurat, recent, la Berlin. Într-un spaţiu postindustrial din zona de est a oraşului, au fost construite, din structuri gonflabile, încăperi destinate educaţiei, spaţiului residential, celui commercial, transportului, religiei, educaţiei, culturii…

Au luat parte la acest maraton berlinez 2.200 de arhitecţi, într-un program conţinând intervenţii, expoziţii şi concursuri, prezidat de gazda casei, Paul Finch, iniţiatorul şi directorul programului ştiinţific. Mulţi oaspeţi iluştri au fost invitaţi să intervină pe categorii tipologice, declinând tema anului, O casă pentru fiecare: Peter Cook, Patrick Schumacher, Ole Schereen, Morten Schmidt, Ben Van Berkel, Matthias Sauerbruch şi Louisa Hutton, Joyce Wang, Ross Lovegrove şi Paul Monaghan, Almut Grüntuch-Ernst, Sigurd Larsen, Jan Liebe şi Jürgen Mayer H.

În primele două zile, câştigătorii celor 32 de categorii au fost nominalizaţi şi au continuat să concureze la titlul Edificiul mondial al anului.

Cel mai larg program mondial de recompense arhitecturale, Premiile WAF 2016 au conţinut 343 de proiecte din 58 de ţări. Finaliştii au fost invitaţi să-şi prezinte proiectul în faţa unui “super-juriu”, format din Kai-Uwe Bergmann (BIG), Louisa Hutton (Sauerbruch Hutton), David Chipperfield, Ole Scheeren şi redactorul şef al revistei ArchDaily.

Casa Anului, extrem de inventivă, este MM, proiectată de OH Lab / Oliver Hernaiz Architecture Lab. Ea a concurat la categoria cea mai competitivă a acestui an, care a inclus 19 proiecte, şi a fermecat juriul cu “structura ei convingătoare şi sofisticată, care cercetează atât problemele pertinente ale folosirii energiei, cât şi durabilitatea pe termen lung”. Membrii juriului au subliniat că “forma albă modernă transcende frumosul cotidian, fiind o paradigmă ce va inspira arta posibilului”.

Tema WAF 2016 fiind O casă pentru fiecare, este explicabil că Premiul pentru locuinţă a fost susţinut cu căldură de toate premiile pentru categoriile clasate “edificiu terminat”. Câştigător la această categorie a fost Aluminium Tip de Babin + Renaud, un proiect pentru Paris, ilustrând contribuţia importantă pe care arhitecţii o pot avea în locurile numite “casă”.

O altă categorie a fost cea a Culturii, la care au participat 17 firme internaţionale. Ea a fost câştigată de Muzeul Naţional Szczecin, de Robert Konieczny-KWK Promes, care a propus o soluţie simplă şi un mare spaţiu public, realizat cu un singur material, beton prefabricat. Juriul prezidat de Sir David Copperfield, a afirmat: “ Acest proiect îmbogăţeşte oraşul şi viaţa lui. Se dovedeşte un spaţiu cu trei istorii – înainte de al Doilea Război Mondial, distrugerile războiului şi dezvoltarea de după război. El înfruntă trecutul într-un mod optimist, poetic şi plin de fantezie”.  

Învingătorul la categoria Folosire Mixtă, a fost Malmö Live de Schmidt Hammer Lassen Architects, un proiect care combină o sală de concert, un centru de congrese şi un hotel, construit în cadrul unui parteneriat public-privat. Juriul a considerat că “este un edificiu public în cel mai bun sens al cuvântului: deschis tuturor, deloc exclusivist şi foarte democratic. El elimină cu abilitate diviziunea tradiţională între faţadă şi partea din spate a construcţiei şi este un catalizator important al regenerării urbane. Arhitectura este economică şi intransigentă”.

The Waterfront Pavilion de Francis-Jones Morehen Thorp a câştigat la categoria Afişaj. Puternic legată de istorie şi de context, forma structurii răspunde cadrului cheiului fluviului şi vaselor pe care le celebrează. A fost apreciat drept “inspirat cu abilitate din arhitectura navală şi din construcţia antrepozitului pentru a crea un edificiu unic şi poetic”.

La categoria Şcoli, s-au impus Grüntuch Ernst Architekten din Berlin premiaţi pentru Şcoala germană din Madrid. Arhitecţii au fost lăudaţi pentru concepţia lor şi pentru performanţa în realizarea mediului înconjurător al ansamblului, care combină “uşurinţa de a învăţa şi ucenicia”. Şcoala este cel mai mare proiect civil în afara Germaniei şi a fost deschisă în această toamnă.

 

Floating Fields de Thomas Chung s-a impus la categoria Producţia energiei şi  reciclare. Proiectul din Shenzhen este format din parcele dreptunghiulare, puţin adânci, în aer liber, unele umplute cu plante în creştere, altele cu apă pe care plutesc cutii cu plante. Membrii juriului au declarat că “proiectul transmite un mesaj foarte clar şi participativ, ce implică numeroşi responsabili, luând în consideraţie întregul ciclul de viaţă şi educând o întreagă regiune”.

În categoria Birouri, clădirea Zig Zag de Lynch Architects a fost victorioasă, distingându-se prin rolul ei în reamenajarea oraşului şi o mare competenţă. Edificiul de pe strada Victoria din Londra a fost lăudat şi declarat “dovada faptului că o speculaţie financiară poate fi exploatată pentru a crea un loc mai bun”.

Anul acesta, câştigătoarea categoriei Nou şi Vechi a fost Biblioteca de Stat Bayazid din Istanbul, realizată de arhitecţii Tabanlioglu, apreciată drept o “restaurare subtilă şi frumoasă”.  Designul a fost recomandat pentru “spaţiile din sticlă pentru cărţile rare care sunt în acelaşi timp în perfect echilibru cu spaţiile istorice”,  dar şi pentru sistemul de iluminat care ameliorează volumele istorice existente şi spaţiile fără a domina sau a distrage atenţia.

La categoria Civic şi Comunitate, s-a impus IDOM, pentru Salbura Civic Centre, după ce a produs un edificiu plin de “momente surprinzătoare şi delicioase”, inclusiv o piscină şi un teren de baschet. Cu privelişti magnific încadrate, juriul a considerat construcţia “un edificiu civil remarcabil”

WAF acordă şi premii pentru cele mai inovatoare proiecte viitoare din lume.

La categoria Proiecte viitoare: Experimental, premiul a fost decernat biroului Spark Architects, pentru Beach Hut, construcţii de plastic pe imense insule plutitoare pe mare, lângă plajele din Singapore.

În cadrul Proiectelor Viitoare: Civic, învingător a fost anul acesta Hudson Yards de Kohn Pedersen Fox, un vast parc şi alte spaţii publice într-un mediu urban dens, care ar urma să transforme un cartier din New York.

La categoria Infrastructură, premiul a fost decernat aeroportului Istanbul New de Scott Brownrigg şi Grimshaw, Nordic, Haptic, Fonksiyon, TAM / Kiklop. Acesta ar urma să devină cel mai mare terminal din lume. Potrivit juriului, proiectul prezintă o soluţie care “recunoaşte creşterea exponenţială a transportului aerian şi exploatează potenţialul unui nou plămân verde în oraş”.

Nabil Gholam Architectes a obţinut premiul pentru Biroul Anului, cu a.spire, un proiect considerat un adevărat dar făcut oraşului din Liban, care, potrivit juriului, “oferă speranţa unui loc frumos a cărui istorie recentă a fost atât de grea”. Îmbrăcat în persiene verticale, designul este o structură autonomă care are o grădină ce se întinde deasupra oraşului.

Designul sensibil al WingårdhsArkitektkontor pentru  Clinica Nötkärnan, de la Göteborg şi-a adjudecat premiul la categoria Sănătate. Centrat asupra îngrijirii comunităţii somaleze din oraş, această nouă clădire debordează de culoare. Proiectul a fost recunoscut drept o soluţie clară şi elegantă, care aduce natura direct în clinică, în timp ce faţada inteligent modulată dă iluzia profunzimii.

Monk Mackenzie Architects + LandLab’s cu proiectul #LightPathAKL din Auckland, în Noua Zeelandă, a fost învingător la categoria Transport. La origine, un studiu identifica potenţialul unei vechi bretele de ieşire nefolosite a autostrăzii, care ar fi putut fi refolosită drept pistă de biciclete, întregind reţeaua urbană din centrul oraşului Aukland. Proiectul trebuie să abordeze în acelaşi timp două dimensiuni: macro şi micro, oraşul şi individul. Considerat o intervenţie strălucită şi amuzantă, el demonstrează în ce măsură intervenţia umană în mediul înconjurător dominat de maşină oferă un spaţiu public catalizator pentru biciclete şi plimbare.

Biserica St Trinitatis din Leipzig a fost recompensată cu premiul pentru cel mai bun Edificiu religios al anului. După ce a suferit distrugeri grave în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, ruinele bisericii au fost demolate în 1954, cu promisiunea ridicării unei biserici mai mari, promisiune ce se împlineşte după mai mult de 70 de ani. Noul proiect semnat Schulz und Schulz a fost lăudat pentru strategia centrată pe un spaţiu public deschis şi primitor.

Arhitecţii olandezi MVRDV au cucerit premiul categoriei Shopping, cu Crystal Houses, creând o faţadă în întregime transparentă pentru magazinul Chanel de pe strada comercială de lux din Amsteram, PC Hooftstraat. Juriul i-a felicitat pe arhitecţi pentru invenţia şi îndrăzneala de a folosi blocuri de sticlă turnată care construiesc un zid cristalin cu memorie.

Zaha HadidArchitects a primit Premiul pentru Învăţământ superior şi cercetare cu edificiul Investcorp pentru Universitatea Oxford din Orientul Mijlociu. Construcţia tubulară din oţel adăposteşte un teatru, o bibliotecă şi arhivele Colegiului St. Antony. ”Zaha Hadid propune o arhitectură şi o formă care permite la interior spaţii ce pot profita de priveliştea asupra mediului urban, plasând clădirea într-un domeniu care spune: «Eu sunt viitorul»”.

HCMA Architecture + Design a triumfat la categoria Sport cu centrul acvatic Grandview Heights de la Surrey, Canada. Printr-o colaborare strânsă cu autorităţile municipale locale şi cu diferite grupuri de utilizatori, arhitecţii au reuşit să maximalizeze pereţii de sticlă spre stradă, creând o relaţie organică între interior şi exterior. Proiectul combină eficienţa structurală cu o siluetă emblematică, contribuind la o înţelegere foarte precisă a spaţiului prin acoperişul din lemn, păstrat în pofida instalaţiei tehnice.

Fushengyu Hotspring Resort din Mianyang, China, conceput de Aim Architecture, uneşte arhitectura, peisajul, interiorul şi exteriorul şi formează un concept bazat pe pământ, apă şi natura munţilor Luo Fu Shan din provincia Sichaun. Acest Spa include o colină în centrul sitului. Arhitecţii au intenţionat să creeze o succesiune de atmosfere şi experienţe, iar materialele alese îi dau identitate şi îl includ în viaţa unui sat.

În categoria Proiecte viitoare: Plan director, premiul s-a îndreptat către Arkitema Architects pentru Suburbia Viitorului de la Nærheden, considerat un model pntru oraşele din întreaga lume. El conţine calităţi urbane şi suburbane, într-o manieră uşor vizibilă. Primii rezidenţi se vor instala în acest nou cartier din Copenhaga în 2018.

South Melbourne Primary School, conceput de  Hayball, reprezintă viitorul educaţiei, potrivit juriului. Este un campus inovator, construit pe verticală, într-o zonă foarte densă. Această şcoală primară pentru 525 de copii cuprinde instalaţii pentru comunitatea în creştere din zona urbană Fishermans Bend.

Premiul pentru Cel mai bun proiect rezidenţial a fost conferit proiectului Uptown de Design and More International din Dubai. Intenţia arhitecţilor a fost să asigure continuitatea între trecut, prezent şi viitor, folosind un limbaj şi tehnici atemporale, dar şi tradiţii locale, într-un ansamblu de 20.000 de metri pătraţi, cu opt etaje.

Premiul pentru Cel mai bun proiect comercial mixt a fost remis agenţiei Woha pentru Kampung Admiralty, primul proiect integrat din Singapore care regrupează un ansamblu de instalaţii şi servicii publice sub acelaşi acoperiş.

Kampung Admiralty este conceput ca un complex integrat care va răspunde nevoilor îmbătrânirii populaţiei din Singapore şi oferă o lecţie viitorului proiectelor mixte.

Aedas a obţinut premiul la categoria Proiecte Viitoare: concurs, cu Chengdu City Music Hall din China. Situat în districtul Wuhou din Chengdu, proiecul adăposteşte cele mai importante situri culturale din oraş, săli pentru expoziţii de artă şi instalaţii educative ca punct de reper cultural al oraşului. Inspirat de o analiză a picturii tradiţionale chinezeşti de peisaj sau a picturii în stilul Shan Shui, shan însemnând munte şi shui însemnând fluviu, proiectul dă formă acestui limbj prin topografia acoperişului său “muntos” şi eroziunea de-a lungul râului.  Este o încercare sofisticată de a îmbina mediul natural cu cel artificial.

În categoria Proiecte viitoare: Casa,  s-a impus Arthur Résidence a studioului 5468796 Architects, o casă particulară aflată acum în construcţie la Regina, Canada. Clădirea va acoperi întreaga suprafaţă dreptunghiulară standard pentru suburbie şi va cuprinde patru curţi interioare, creând o grădină secretă, în care proprietarul, care iubeşte natura, se poate destinde.

Adăpostul pentru victimele violenţei domestice din Israel, conceput de Amos Goldreich Architecture şi Jacobs Yaniv Architects, a câştigat concursul la categoria Proiecte viitoare: Sănătate. Acest nou adăpost a fost comandat de organismul de caritate israelian No to Violence, condus de Ruth Rasnic. Va fi primul refugiu construit în acest scop, conceput pentru a adăposti familii de origini entice şi geografice diferite, inclusiv femei şi copii arabi, israelieni, etiopieni, ruşi şi ucrainieni. Noul refugiu va ocupa terenuri donate de municipalitate şi va primi până la 12 familii, fiecare având nevoie de o viaţă personală, dar care trebuie să coexiste între ele şi cu personalul care le îngrijeşte. Arhitecţii au fost lăudaţi pentru concepţia socială motivată şi receptivă şi pentru că s-au dovedit o interfaţă între spaţiile interioare şi exterioare.

Ayla Golf Academy de la Aqaba din Iordania şi Clubhouse d'Oppenheim Architecture s-au impus la categoria Loisirs. Preluând peisajele dunelor deşertului, munţilor şi vechilor tradiţii beduine, proiectul cuprinde un spaţiu rezidenţial, hotelier şi comercial în jurul unui golf conceput de Greg Norman. Juriul a apreciat forma puternică şi raţională şi modul în care comunică cu natura.

În sfârşit, Premiul Future Project: Culture a fost decernat  proiectului Wangari Muta Maathai House de la Naironi, Kenya, prezentat de Boogertman + Partners Architects, considerat “frumos, poetic şi integrator”. Destinat să servească drept centru de comemorare şi educaţie, proiectul este consacrat amintirii defunctei Wangari Maathai, prima femeie africană care a primit Premiul Nobel pentru Pace, în calitatea ei de militant pentru mediul înconjurător şi de lider naţional.

Următoarea ediţie a World Architecture Festival se va desfăşura în 2017 tot la Berlin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel