Uniunea Europeană şi Consiliul Europei pledează pentru abolirea pedepsei cu moartea la nivel mondial, pe care o consideră ca fiind ”inumană”.
Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, şi secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, subliniază într-un comunicat că acest tip de condamnare ”constituie o încălcare a demnităţii umane”.
”În Europa, ştim din experienţă că nu împiedică escaladarea crimelor şi nu face dreptate victimelor acestor crime', afirmă oficialii europeni, care subliniază că dacă o execuţie este 'rezultatul unei erori judiciare, de care niciun sistem juridic nu se poate considera ferit, se pierde o viaţă în mod iremediabil” a spus ea, cu prilejul marcării, luni, a Zilei mondiale împotriva pedepsei cu moartea, potrivit Efe şi El Mundo.
Catherine Ashton şi Thorbjorn Jagland și-a exprimat satisfacţia că din 1997 nu au mai existat execuţii în nicio ţară membră a UE sau a Consiliului Europei şi a condamnat astfel de sentinţe în Belarus, ”singura ţară europeană care mai aplică pedeapsa capitală”.
”Ne bucură toate recentele rezoluţii ale Naţiunilor Unite cu privire la un moratoriu în privinţa recurgerii la pedeapsa cu moartea în perspectiva abolirii ei complete, care au fost sprijinite de o amplă coaliţie de state din toate părţile lumi”, au adăugat cei doi oficiali.
Catherine Ashton şi Thorbjorn Jagland estimează că ”sprijinul tot mai mare faţă de rezoluţiile Naţiunilor Unite în acest domeniu în 2007, 2008 şi 2010 confirmă că tendinţa de opunere faţă de pedeapsa cu moartea câştigă teren pe plan mondia”'.
Eu au mai spus că, între 1993 şi 2009, numărul ţărilor care au abolit această pedeapsă a urcat de la 55 la 97, dar subliniază că nu se poate ignora faptul că mai sunt încă 58 de ţări pe plan mondial care o aplică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu