Tupeu incredibil al Budapestei: Reînhumarea lui Nyiro Jozsef va avea loc

nyiro-jozsef
nyiro-jozsef

În ciuda valului de nemulțumiri cu privire la reînhumearea poetului Nyiro Jozsef și al mesajului MAE care se opune acestei ceremonii, maghiarii din România și guvernul ungar nu se lasă și transmit că reînhumarea va avea loc.

Potrivit unei precizări transmise de Ambasada Ungariei la Bucureşti, evenimentul va avea loc, dar a fost modificat conform legislației din România.

"Organizatorii înţeleg faptul că partea română nu este de acord cu programul reînmormântării cum a fost programat, din cauza aceasta au modificat programul şi au renunţat la mai multe evenimente. Partea maghiară cere părţii române să respecte principiile de bază ale moralei creştine. Organizatorii speră că partea română acceptă că evenimentul este un act de pioşenie, în cursul căruia totul se va desfăşura conform legislaţiei româneşti. Organizatorii evenimentului nu vor utiliza evenimentul pentru scopuri politice împotriva României, numai vor ca, conform ultimei dorinţe a lui Nyírő József, el să se odihnească în pământul din care s-a născut", se arată în precizarea transmisă de Ambasada Ungariei la Bucureşti.

De asemenea, se menţionează că evenimentul nu a fost amânat, va avea loc duminică, 27 mai, de la ora 14.00, într-un cadru privat, "în conformitate cu legislaţia românească".

"Va avea loc o slujbă în amintirea lui Nyírő József de la ora 14.00, pe teren privat din Odorheiu Secuiesc, pe strada Rozei (în Papkert), după care va avea loc reînmormântarea", se arată în precizarea transmisă de Ambasada Ungariei.

Totodată se subliniază că "prin definiţie, orice înmormântare sau reînmormântare, deci şi cea a lui Nyírő József va fi una privată". "Organizatorii nu au emis invitaţii de participare pentru nimeni, vor participa toţi cei care au stimă pentru scriitorul Nyírő József", se mai arată în răspunsul transmis de Ambasada Ungariei.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Civic Maghiar (PCM), Molnar Miklos, a declarat, joi, că duminică va avea loc reînhumarea sciitorului Nyiro Jozsef, precizând că Parlamentul Ungariei a găsit o "cale amiabilă, convenabilă, care a fost acceptată şi de partea română", dar că autoritatea ungară este singura abilitată să ofere "detalii tehnice" despre eveniment.

"Reînhumarea va avea loc duminică, dar detalii tehnice nu suntem abilitaţi să dăm presei. Sigurul abilitat este Parlamentul Ungariei, el este cel care a găsit calea amiabilă, convenabilă, care a fost acceptată şi de partea română pentru aducerea în ţară a sicriului cu rămăşiţele pământeşti alea scriitorului Nyiro Jozsef", a spus Molnar

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel