Tăriceanu și Dragnea împreună la Cioloș. Mesajul PSD și ALDE despre alegerea primarilor

Dragnea și Tăriceanu
Dragnea și Tăriceanu

Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, luni, după consultările cu premierul Dacian Cioloş, că o discuţie despre alegerea primarilor în două tururi de scrutin ar trebui să cadă în sarcina Parlamentului rezultat în urma viitoarelor alegeri, susţinând astfel un punct de vedere comun cu PSD cu care a mers împreună la întâlnirea de la Vila Lac 1.

'Din punctul de vedere al ALDE, sigur, alegerea primarilor în două tururi de scrutin este avantajoasă. În pofida acestui lucru, i-am comunicat premierului că actuala formulă care s-a transpus într-un act legislativ de alegere a primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene este rezultatul unor lungi discuţii, negocieri şi a unui consens din Parlament care s-a realizat anul trecut.

Nu este firesc, aş spune chiar că este ridicol din partea unui partid politic, care acum consideră că l-ar dezavantaja actualul sistem electoral după ce cu un an în urmă îi era avantajos, să ceară schimbarea regulilor şi, mai ales, ar fi un semnal foarte periculos pentru societate şi pentru modul de acţiune a Guvernului. Acest lucru i l-am spus premierului Cioloş, deci nu suntem de acord cu modificarea legislaţiei.

Acest lucru poate să fie făcut fără îndoială şi trebuie să facă parte dintr-o discuţie mult mai amplă, dar, firesc, după viitoarele alegeri parlamentare, când un Parlament cu o legitimitate reînnoită, proaspătă, poate să abordeze la începutul mandatului aceste chestiuni', a afirmat copreşedintele ALDE.

[citeste si]

Tăriceanu a adăugat că România trebuie să demonstreze capacitatea de a-şi păstra stabilitatea. 'Mi-aş dori foarte mult ca, în final, să nu fim o ţară în care la fiecare ciclu electoral se schimbă şi regulile privind alegerile. Dacă din 1992 până în 2008 am fost în stare să menţinem o anumită stabilitate, cred că aceeaşi gândire ar trebui să o avem şi pentru viitor', a spus el. Întrebaţi de ce au venit împreună la consultările cu premierul, liderii PSD şi ALDE au oferit explicaţii în acest sens.

Preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, a precizat că motivul prezenţei comune PSD-ALDE a ţinut de economie de timp atât pentru ei, cât şi pentru premier. 'Încă un motiv am să vi-l spun eu. Ca să nu existe posibilitatea unor interpretări, unor nuanţe pe care să le invoce cineva, inclusiv dumneavoastră, presa, între punctele noastre de vedere', a explicat, la rândul său, Tăriceanu.

După plecarea delegaţiilor PSD şi ALDE la consultările cu premierul s-au prezentat reprezentanţii grupului minorităţilor naţionale şi, mai apoi, reprezentanţii Mişcării Populare. Din delegaţia MP fac parte preşedintele formaţiunii Traian Băsescu şi secretarul general Dorel Onaca. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel